Függetlenségi népszavazást szeretne a skót miniszterelnök a Brexit miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 24.

Külpol

Nicola Sturgeon lehetővé tenné, hogy a skótok választhassanak a Brexit és a független, európai nemzetként élő Skócia között.

A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

Nicola Sturgeon, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az edinburghi parlamentben tartott szerdai felszólalásában kijelentette: hamarosan előterjeszti az újabb függetlenségi referendum szabályrendszerét felvázoló törvényjavaslatot.

A skót kormányfő szerint lehetővé kell tenni, hogy a skótok választhassanak az EU-tagság megszűnése, illetve a független, európai nemzetként élő Skócia között.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel, és az azóta elvégzett közvélemény-kutatások sem mutatnak érdemi fordulatot a választói szándékokban.

Szerdai felszólalásában a skót miniszterelnök mindazonáltal kijelentette: reményei szerint az újabb függetlenségi népszavazás jogi kereteit megteremtő törvény az idei év vége előtt megszületik. Egyenes utalást tett arra, hogy a referendum kiírásához a brit kormány hozzájárulására is szükség lesz.

London már korábban jelezte, hogy a 2014-es esettel ellentétben most nem kívánja hozzájárulását adni az újabb skóciai függetlenségi népszavazáshoz .

David Mundell, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere szerint Nicola Sturgeon nem tartja tiszteletben a 2014-es népszavazás eredményét, ehelyett megosztó módon továbbra is alkotmányos változást erőltet, jóllehet egyértelmű, hogy a skótok zöme nem akar újabb függetlenségi referendumot.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.