Hiába kérte Orbán a békét, erre Szijjártó szerint sincsen esély

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Külpol

A külügyminiszter szerint hosszú távon marad a „nagyon nehéz nemzetközi környezet”.

Szijjártó Péter sem szereti háborúnak nevezni a háborút. Azok után, hogy Orbán Viktor az orosz propaganda csapásirányának megfelelve különleges katonai hadműveletnek nevezte Ukrajna lerohanását, Szijjártó Péter is beszámolt a pekingi találkozóról, és kerülte az oroszoknak kínos megnevezést.

„Elnök úr a mai tárgyaláson is a béke lehetőségéről beszélt és a béke mellett állt ki.

A válasz, amit kaptunk, az egész találkozó mondanivalója, az ott elhangzottak sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre adnak okot. Úgy tűnik, hogy hosszabb távon kell berendezkednünk arra, hogy ez a nagyon nehéz nemzetközi környezet fog fennmaradni. Nekünk ebben a környezetben kell megtalálni a fejlődés lehetőségét”

– mondta a külügyminiszter.

Az orosz Barátságért-érdemrenddel kitüntetett Szijjártó, aki Szergej Lavrovot barátjának nevezi, arra intett, hogy „szükség van a józan észre és a kölcsönös tiszteletre alapuló orosz-magyar együttműködés fenntartására”. Így folytatta: „Magyar-orosz együttműködés nélkül Magyarország biztonságos energiaellátása nem lenne garantálható. Ez nem politikai és nem is ideológiai kérdés, hanem fizikai kérdés. A közép-európai infrastruktúra-helyzet nélkülözhetetlenné teszi a magyar-orosz együttműködést.”

Idén eddig 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Oroszországból Magyarországra, döntően a déli szállítási útvonalon, valamint több mint 3,5 millió tonna kőolaj. Szijjártó ellenséges lépésnek nevezte, hogy Bulgária jelentős vámot szabna ki az orosz féltől érkező földgázra. Az viszont megnyugtatja, hogy az orosz féllel zajlott tárgyalásokon biztosították őket arról, hogy a szerződéses kötelezettségeknek megfelelően szállítanak. Ezt Vlagyimir Putyin is megerősítette.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk