Hivatalos eredmények a lengyel választáson: Kaczyński nyert, de Tusk tud kormányt alakítani

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 17.

Külpol

A populisták és a szélsőjobboldaliak szövetségével sem lenne meg a kormányalakító többség, a demokratikus erők hármasának azonban összejöhet.

Ki kell várni, hogy összeálljon a parlamenti többség, mielőtt Andrzej Duda elnök a kormányfőjelölt személyéről döntene - jelentette ki Pawel Szrot lengyel elnöki kabinetfőnök kedden. A jelenlegi parlament hivatali időszaka november 14-én ér véget, az államfőnek „semmit sem kellene túlzottan elsietnie.”

A végleges eredmények szerint a parlamenti választáson a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt 35,38 százalékot ért el, lehetséges szövetségese, a szélsőjobboldali Konföderáció pedig 7,16 százalékot, ez azonban nem elég a kormányalakításhoz.

Jarosaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke azt mondta az exit pollok után: „Függetlenül attól, hogy hatalmon vagyunk-e vagy ellenzékben, meg fogjuk valósítani a tervünket. És nem hagyjuk, hogy Lengyelországot elárulják!”

A fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak (KO) 30,70 százalékos a támogatottsága, a Harmadik Út a szavazatok 14,40 százalékát, az Új Baloldal pedig 8,61 százalékot szerzett.

Várhatóan így Donald Tusk vezetésével alakulhat meg az új varsói kormány.

Pawel Szrot arra a felvetésre, hogy a PiS nem képes kormánykoalíciót alakítani, Szrot kijelentette: „a politika a valóság azon eleme, amelyben rendszeresen megtörténnek a korábban előreláthatatlan dolgok.”

Donald Tusk könyvének bemutatója

 
Varsó, 2019. december 14. Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke a Szczerze (Őszintén) című könyvének bemutatóján a Gazeta Wyborcza lengyel napilap varsói szerkesztőségében 2019. december 14-én. MTI/PAP/Leszek Szymanski
Fotó: Leszek Szymanski
 

Mateusz Morawiecki, az eddigi kormányfő még vasárnap kijelentette: amennyiben Andrzej Duda megbízza a PiS pártot kormányalakítással, a tömörülés egy stabil kabinet összeállítására fog törekedni. Jan Grabiec, a KO szóvivője viszont hétfőn kijelentette: Andrzej Duda „arcvesztés nélkül” nem jelölhet kormányfőnek olyan személyt, amely nem a parlamenti többséget képviselné.

Donald Tusk, a KO elnöke kedd délután a közösségi médiában közzétett videóban a választásokat követő „energikus és gyors döntésekre” szólította fel az államfőt.

„A demokratikus pártok győztek, folyamatos kapcsolatban állnak egymással, és készen állnak arra, hogy minden pillanatban átvegyék a felelősséget az ország kormányzásáért”

- fogalmazott Tusk.

A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban.

A kormányalakítás során először az államfő jelöli meg a miniszterelnök személyét. Kormányalakítási kudarc esetén a parlamenti alsóház legalább 46 képviselő kezdeményezésére, abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával. Amennyiben ebben a lépésben sem sikerülne kormányt alakítani, majd elnyerni a parlament bizalmát, újból az államfőé a kezdeményezés. Ha az elnök által megbízott kormányfőjelölt és az ő javaslatára az elnök által kinevezett kabinet nem nyeri el a parlament bizalmát, az elnöknek előrehozott választásokat kell elrendelnie.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk