HM: Nem fenyegeti közvetlen veszély a Libanonban szolgáló magyar békefenntartókat

  • narancs.hu
  • 2024. október 14.

Külpol

Az elmúlt napokban több békefenntartó is megsérült a harcok következtében. 

„Az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában (UNIFIL) szolgáló magyar katonákat közvetlen veszély jelenleg nem fenyegeti” – írta a Honvédelmi Minisztérium (HM) a hvg.hu-nak. A tárca szerint az ENSZ-erőket ért incidens a magyarok táborától nagyjából tíz kilométerre történt. 

A lap emlékeztet, ENSZ libanoni békefenntartó egységében 2021-től kezdve magyar katonák is szolgálnak, a 15 katona egy ír zászlóalj lengyel századának egyik szakaszát alkotja. A feladataik közé tartozik a tábor őrzés-védelme, valamint a járőrözés helyi erőkkel, illetve az ENSZ-jelenlét fenntartása, erősítése. 

A Hamász támadássorozatát követően tavaly ősszel a Hezbollah is lőni kezdte Izraelt, amire az izraeli vezetés légicsapással válaszolt. Előfordult, hogy az ír zászlóalj tagjainak óvohelyre kellett vonulniuk, de ez a magyar katonákat nem érintette. Az IDF néhány hete megindította a Hezbollah elleni szárazföldi támadását, ekkor a két ország határán állomásozó békefenntartók kerültek a tűzvonalba. A HM akkor azt válaszolta a lapnak, hogy a magyar katonák olyan táborokban vannak elszállásolva, amelyek rendelkeznek óvóhelyekkel, így baj esetén majd oda vonulnak le. 

A harcok következtében több békefenntartó megsérült, a hétvégén pedig izraeli tankok törtek be az egyik táborba, továbbá egy lövöldözést követően felszálló füst hatására 15 békefenntartónál bőrirritáció, illetve gyomorbántalmak jelentkeztek, annak ellenére, hogy gázálarcot viseltek.

„A magyar katonák az ENSZ-mandátum szerint folytatják feladataik teljesítését, a misszióban részt vevő más nemzetek katonáival együtt. Az UNIFIL parancsnoka elrendelte a biztonsági szint emelését és a táboron kívüli mozgások minimalizálását, illetve a biztonsági helyzet függvényében az állományt óvóhelyre vezénylik” – zárta válaszát a tárca.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk