Hollandia bezárja szentpétervári konzulátusát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 18.

Külpol

Mert Oroszország hírszerzőket próbál bejuttatni Hollandiába, a holland diplomatáknak pedig nem hajlandó vízumot kiadni – mondta a külügyminiszter.

Hollandia bezárja szentpétervári konzulátusát és korlátozza az Oroszország hágai nagykövetségén dolgozó orosz diplomaták létszámát – jelentette be a holland kormány szombaton. 

„Oroszország titokban továbbra is hírszerző ügynököket próbál meg Hollandiába juttatni diplomáciai fedéssel. Ezt nem engedhetjük meg” – írta magyarázatul közleményében Wopke Hoekstra külügyminiszter. Hozzátette: „Ugyanakkor Oroszország nem hajlandó vízumot kiadni azoknak a holland diplomatáknak, akik a szentpétervári konzulátuson vagy a moszkvai nagykövetségen dolgoznának”.

Emiatt a holland kormány úgy döntött, hogy korlátozza az Oroszország hágai nagykövetségén dolgozók számát. „Bizonyos számú orosz diplomatának két héten belül el kell hagynia az országot” – áll a külügyminisztérium közleményében, amely pontos számot nem közölt.

A holland kormány elrendelte az amszterdami orosz kereskedelmi képviselet bezárását is.

A két ország között azért is fagyos a viszony, mert holland vezetéssel működik az a nemzetközi nyomozócsoport, amely a 2014-ben Kelet-Ukrajna fölött lelőtt maláj utasszállító gép ügyét– vizsgálja, és nem csak Oroszországot, hanem személyesen Vlagyimir Putyin elnököt is hibáztatja a történtekért:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.