Hollandia bezárja szentpétervári konzulátusát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 18.

Külpol

Mert Oroszország hírszerzőket próbál bejuttatni Hollandiába, a holland diplomatáknak pedig nem hajlandó vízumot kiadni – mondta a külügyminiszter.

Hollandia bezárja szentpétervári konzulátusát és korlátozza az Oroszország hágai nagykövetségén dolgozó orosz diplomaták létszámát – jelentette be a holland kormány szombaton. 

„Oroszország titokban továbbra is hírszerző ügynököket próbál meg Hollandiába juttatni diplomáciai fedéssel. Ezt nem engedhetjük meg” – írta magyarázatul közleményében Wopke Hoekstra külügyminiszter. Hozzátette: „Ugyanakkor Oroszország nem hajlandó vízumot kiadni azoknak a holland diplomatáknak, akik a szentpétervári konzulátuson vagy a moszkvai nagykövetségen dolgoznának”.

Emiatt a holland kormány úgy döntött, hogy korlátozza az Oroszország hágai nagykövetségén dolgozók számát. „Bizonyos számú orosz diplomatának két héten belül el kell hagynia az országot” – áll a külügyminisztérium közleményében, amely pontos számot nem közölt.

A holland kormány elrendelte az amszterdami orosz kereskedelmi képviselet bezárását is.

A két ország között azért is fagyos a viszony, mert holland vezetéssel működik az a nemzetközi nyomozócsoport, amely a 2014-ben Kelet-Ukrajna fölött lelőtt maláj utasszállító gép ügyét– vizsgálja, és nem csak Oroszországot, hanem személyesen Vlagyimir Putyin elnököt is hibáztatja a történtekért:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk