Nyikorog az uniós pénzcsap, és ez már gondolkodóba ejtette a lengyel kormányt

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 2.

Külpol

A forráselvonás és pénzbüntetés is eszköz lehet a Brüsszel és Varsó között zajló jogállamisági vitában.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Lengyelorsszág hajlandó engedni az Európai Unió elvárásainak a jogállamiság kérdésében – írja a 24.hu, a Spiegelt is idézve.  

Mint felidézik, a Fidesz-barát, jobboldali Jog és Igazságosság pártja vezette kormány az igazságügyi reformjával a bírósági rendszert úgy alakította át, hogy annak politikai függetlensége többé nincs biztosítva. Az Európai Bíróság több alkalommal is elutasította a reform egyes részeit, de mindezidáig ezeket a döntéseket Varsó nem fogadta el. A legutóbbi hírek szerint az Európai Bizottság már azt fontolgatta, hogy emiatt uniós forrásoktól fosztják meg Lengyelországot.

A brüsszeli székhelyű testület múlt héten augusztus 16-ig adott haladékot Lengyelországnak, hogy tegyen eleget az Európai Bíróság döntésének, vagyis orvosolja azokat a kifogásokat, amelyek a bírói rendszer függetlenségét érintik. Ha ez nem történik meg, akkor elzárhatják az uniós támogatások útját.

A lengyel jogállamisági vita 2015 novemberéig nyúlik vissza, amikor a Jarosław Kaczyński által vezetett Jog és Igazságosság (PiS) hatalomra került. Kaczyńskiék már akkor is sok szempontból  példaképnek tekintették a Fideszt, és a működésüket azzal kezdték, hogy már decemberben megnehezítették az alkotmánybíróságuk működését. Aztán jött az igazságügyi reform amelynek az is része volt, hogy

  • a kormánytöbbség dönthet a bírák kinevezéséről a parlamentben,
  • valamint létrehoztak egy fegyelmi testületet, amely az alárendelt bírákat szankciókkal büntetheti, akár a szakmájuktól való eltiltással is.

A történtek miatt az EU Lengyelországgal szemben is elindította a 7-es cikkely szerinti eljárást. Az Európai Bíróság pedig a napokban arra jutott, hogy úgynevezett fegyelmi kamara – amely idáig egyébként egyetlen döntést sem hozott – nem nem bíróság az európai jog értelmében, így le kell állítani a működését. Ha a lengyel kormány ennek nem tesz eleget, az uniós bizottság napi 200 ezer eurós büntetéssel is sújthatja Varsót.

A lengyelek – a magyar kormányhoz hasonlóan – folyamatos szabadságharcban állnak az EU-val, de részben a pénzmegvonás meglebegtetése, részben az országon belül érzékelhető elégedetlenség miatt most úgy tűnik, hogy arra jutottak, ez így nem megy tovább - mutat rá a lap.

Májusban már volt egy enyhülésre utaló jel, akkor Kaczyński egy interjúban arra a kérdésre, hogy ma az igazságszolgáltatás jobban működik-e Lengyelországban, azt válaszolta: Rosszabbul, ezt elismerem. Néha az intézkedések jól működnek, néha nem.

Hasonló  megjegyzése Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek is volt pár napja, ahogy nemrégiben a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Malgorzata Manowska a kormánynak írt levelében is azt tanácsolta, hogy az uniós pénzbüntetés elkerülése érdekében törvénymódosításokra lenne szükség.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 Képünkön Jarosław Kaczyński a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője látható

Figyelmébe ajánljuk