Irán szerint támadás, hogy egy iráni nő kapta a Nobel-békedíjat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 7.

Külpol

Elfogultnak és politikailag motiváltnak tekintik, hogy egy bebörtönzött iráni jogvédő kapta az elismerést.

Az iráni kormány elítélte, hogy Nargasz Mohammadi bebörtönzött iráni jogvédő kapta az idei Nobel-békedíjat. "Elfogultnak és politikailag motiváltnak tekintjük és elítéljük ezt a lépést" - jelentette ki Nászir Kanáni iráni külügyi szóvivő, aki szerint a kitüntetés egyes európai országok, közöttük Norvégia Irán-ellenes politikájával áll összhangban.

Az 51 éves Nargesz Mohammadi, az egyik legismertebb iráni emberi jogi aktivista, újságíró 2022 áprilisa óta az iráni Evin börtönben tölti tizenhat éves börtönbüntetését. A Nobel Bizottság pénteki indoklása szerint Nargasz Mohammadi „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért” kapta a kitüntetést.

Joe Biden amerikai elnök pénteken felszólította Teheránt: haladéktalanul bocsássa szabadon Nargesz Mohammadit: "Ez a díj annak az elismerése – még ha most igazságtalanul fogva is tartják az Evin börtönben –, hogy a világ most is hallja Nargesz Mohammadinak a szabadságot és az egyenlőséget szorgalmazó hangját."

Lelkesen fogadta a díj hírét Emmanuel Macron francia elnök is, aki szintén Mohamaddi elengedése mellett kardoskodott, de António Guterres ENSZ-főtitkár is úgy fogalmazott, ez a díj "mindazon nőknek szóló elismerés, akik a szabadságuk, az egészségük, sőt az életük kockáztatásával küzdenek a jogaikért".

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk