Magyarország és Lengyelország leszavazta a migrációs nyilatkozatot az Európai Tanács csúcsülésén

  • narancs.hu
  • 2023. október 6.

Külpol

A megállapodást azonban már nem lehet blokkolni.

Lengyelország és Magyarország nem írta alá, ezért a granadai informális Európai Tanács csúcsülés után a migrációs rész nélkül adtak ki közös nyilatkozatot az uniós miniszterelnökök – írja a Politico beszámolójára hivatkozva a 24.hu.

Mivel nem minden ország támogatta, a migrációs részt a tanács elnökének neve alatt külön adták ki. Ennek semmilyen jogi következménye nincs, a tanácsi nyilatkozatok pedig egyébként is inkább politikai iránymutatások.

A migrációs csomagot, ami Orbán Viktor szerint már megbukott, válójában még el sem fogadták, hiszen bár a héten sikerült egy részletéről megegyeznie a miniszterelnököknek, az egész paktum életbelépéséhez még az Európai Parlament hozzájárulása is szükséges. Ahhoz azonban, hogy a csomag átmenjen a tanácson, nem kell se Lengyelország, se Magyarország szavazata, mert minősített többséggel kell elfogadni. Orbán erre utalva mondta azt, hogy jogilag megerőszakolták Magyarországot

Ennek megfelelően a 444.hu összefoglalója szerint a csúcs utáni sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, a törvényjavaslatok széles körű támogatást kaptak, és szerinte jó esély van arra, hogy a célba érnek. Hozzátette, a javaslat üzenete, hogy szabályozott bevándorlásra van szükség, hogy az emberek ne kockáztassák az életüket és ne veszítsék el a vagyonukat az embercsempészek, emberkereskedők miatt.

Az új szabályok lehetővé tennék a frontországok számára a menedékkérelmek gyorsított elbírálását és az emberek gyors továbbítását Európa más országaiba, hogy megelőzzék a 2015-ös helyzetet, amikor hirtelen 1 millió ember érkezett az EU-ba Szíriából és a Közel-Keletről, és egyes országok jóval többet fogadtak be, mint mások.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk