Irpinyből menekülő civilekre lőttek az oroszok, Kijev közelében robbanások és lövöldözés hallatszik

  • narancs.hu
  • 2022. március 6.

Külpol

Mariupol evakuálása sem halad a tervek szerint.

 

Vasárnap reggel heves lövöldözés volt Kijev nyugati és északnyugati részén – számolt be a CNN, hozzátéve, hogy Kijevben és a délnyugati vidéki területeken robbanásokat is hallani lehetett.

Hírül adták azt is, hogy két aknavető vagy tüzérségi lövedék csapódott be egy ellenőrzőpontba, amelyen keresztül civilek Irpiny városát igyekeztek elhagyni. Az ukrán hatóságok szerint a civileket érő támadásban három ember meghalt, köztük két gyerek.

A közösségi médiában megjelent videók és képek szerint  a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpinyben komoly pusztítást okoztak a támadások. Arról pedig, hogy a hídon menekülő civileket támadás érte, több sajtóorgánum is beszámolt. Az ukrán Pravda szerint az orosz hadsereg szándékosan lőtt aknavetőkkel egy irpinyi hídra, amin keresztül a civilek megpróbálják elhagyni a várost.

A cikk szerint egy négyfős család is a halálos áldozatok között volt.

 

A CNN idézi Olekszij Aresztovicsot, az ukrán elnöki hivatal tanácsadóját, aki elmondta, hogy az orosz csapatok szombaton elfoglalták Hostomelt és Buchát.  "Sok gyereket megsebesítettek, és nem engedik evakuálni őket, annak ellenére, hogy a legmagasabb állami szinten számos felhívást kértek, hogy biztosítsanak »zöld folyosót« Buchából és Irpinből. Sok gyerek van a pincékben" – mondta el  Aresztovics.

Vasárnap déltől eközben elvileg megkezdődött Mariupol evakuálása. A civileket buszokkal, konvojban szállítják el a városból egy biztosított útvonalon, amelynek célállomása Zaporizzsja. A Guardian a legfrissebb hírekre hivatkozva azonban azt közölte, hogy az evakuálás újra meghiúsult, és csak mintegy 300 ember hagyta el a várost. Az ukrán hatóságok korábban azt mondták, több mint 200 000 ember evakuálását tervezik Mariupolból. A beszámoló szerint a az oroszbarát szakadárok és az ukrán nemzeti gárda egymást hibáztatják azért, hogy vasárnap nem sikerült humanitárius folyosót létrehozni az ukrán Mariupol városából.

A háborús eseményekre és az Oroszországgal szembeni szankciókra válaszul a nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók és az ezek nyomán érvénybe léptetett tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz államadósság-szolgálati kötelezettségek törlesztésére is. A vasárnapi leminősítés után rosszabb szuverén osztályzattal tartja nyilván Oroszországot, mint Ukrajnát.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.