Iskolai lövöldözés Iowában: egy diák meghalt, a 17 éves támadó magával is végzett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 5.

Külpol

Az épület átvizsgálásakor egy robbanószerkezetet is találtak a rendőrök.

Egy diák életét vesztette csütörtökön az egyesült államokbeli Iowában történt iskolai lövöldözésben, amelyet egy 17 éves tanuló követett el. A támadó magával is végzett.

A támadó, akit Dylan Butlerként azonosítottak, az év első tanítási napjának kezdetén nyitott tüzet Perry város középiskolájában. Egy hatodik osztályos diákot megölt, 5 embert pedig – köztük diákokat és legkevesebb egy iskolai alkalmazottat – megsebesített. Jelentések szerint a sebesülteket Iowa állam fővárosába, a Perrytől mintegy 60 kilométerre fekvő Des Moines kórházaiba szállították, egyikük állapota súlyos, de nem életveszélyes, a többiekét stabilnak minősítették.

Az állami nyomozóhatóság illetékese a helyi idő szerint csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 éves támadó egy vadászpuskával és egy kis kaliberű pisztollyal jelent meg az iskolában, és a támadás előtt közvetlenül több bejegyzést tett közzé a közösségi médiában. Mitch Mortvedt közölte, hogy

a rendőrök az iskolaépület átvizsgálása során egy robbanószerkezetet is találtak, amit hatástalanítottak.

A helyi rendőrség korábbi közlése szerint az erőszakos eseményről helyi idő szerint reggel fél nyolc körül érkezett bejelentés a 8 ezer lakosú kisváros középiskolájából. A lövöldözés még a tanítás kezdete előtt történt, ezért kevesen voltak az iskola épületében. A tragédia nyomán Iowa kormányzója elrendelte, hogy vasárnapig az állam középületein eresszék félárbócra a nemzeti zászlókat.

A lövöldözés áldozatainak és hozzátartozóinak együttérzését fejezte ki a Fehér Ház szóvivője az elnök nevében csütörtöki sajtótájékoztatóján. Karine Jean-Pierre arra szólította fel a Kongresszust, hogy fogadjon el törvényeket a fegyverbirtoklás szabályainak szigorításáról, a többi között a sorozatlövő fegyverek és a nagy kapacitású tárak szabad árusításának betiltásáról.

(Címlapképünk forrása: MTI/AP/Andrew Harnik)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!