Ismét több százan próbáltak átjutni a lengyel-belarusz határon

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 20.

Külpol

Akik átjutottak, azokat a lengyel határőrök visszaküldték.  

Az utóbbi huszonnégy órában több erőszakos csoportos határsértési kísérlettörtént a lengyel-fehérorosz határon – erről számolt be szombat reggel a lengyel határőrség. A legnagyobb csoport mintegy kétszáz főből áll. 

Az esetek többsége a közös határ középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne település közelében volt – mondta a sajtónak a határőrség szóvivője, Anna Michalska. Ott a legnagyobb csoport mintegy kétszáz főt számlált, más esetekben több tucat személyről volt szó.

A migránsok köveket, petárdákat dobáltak a lengyel oldalra, könnygázt is használtak. 

Huszonnégy személynek sikerült átjutnia a határvonal lengyel oldalára, ott feltartóztatták és visszafordították őket – közölte Michalska. 

Hozzátette: mentőket hívtak ki egy három fős családhoz, amely nemzetközi védelmet kér Lengyelországban. A szülőpár nyolchónapos kislányát könnygáz érte a fehérorosz oldalon, anyjával együtt kórházba került, egészsége nincs veszélyben. 

A határon fennálló helyzetről szombaton Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter az RMF FM kereskedelmi rádiónak elmondta: fel kell készülni arra, hogy – mint arra a fehérorosz magatartásból következtetni lehet – a hibrid támadás hónapokig tart majd. A miniszter kijelentette: a fehérorosz rezsim csak a Kreml támogatásának köszönhetően marad fenn. 

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Lengyel becslések szerint 3-4 ezer ember tartózkodhat a határ fehérorosz oldalán, ahol egyes táborhelyeket már elhagytak, máshol pedig újakat vertek. További több ezer külföldi – lengyel értesülések szerint – Fehéroroszország belterületén tartózkodik azt követően is, hogy Minszkből az első, mintegy 400 migránst Irakba szállító gép indult e héten. 

Lengyelország a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.      

Kedves Olvasónk! 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért! 

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. 

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. 

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?