Izrael dróntámadásban végzett az egyik Hamász-parancsnokkal, már Szíriába is átterjedt háború

  • narancs.hu
  • 2023. október 31.

Külpol

Gáza földi pokollá változott – fogalmazott a palesztin ENSZ-nagykövet.

Dróntábadásban végeztek a Hamász északi hadosztályának egyik zászlóalj parancsnokával

– jelentette az Izraeli hadsereg (IDF) a Sin Bét belbiztonsági szolgálat hírszerzési információi alapján. A hétfő este megölt Nazim Abu Ajina volt felelős az IDF szerint több október 7-ei, határmenti kibucban történt terrortámadás koordinált.

 A dróntámadásról egy videót is megosztottak az X-en.

Nem ez az első alkalom, hogy az IDF magasrangú Hamász-parancsnok likvidálásáról számol be. Korábban a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka, Ajman Nofal Abu Ahmed halt meg egy támadásban a Gázai övezet középső részén, illetve a fegyvergyártásért és több halálos terrorakcióért is felelősnek tartott Hamász Hán Júnisz északi részéért felelő zászlóaljának parancsokát, Taysir Mubashert is sikerült kiiktatniuk.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
A Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet izraeli túszait jelképező 230 ágy egy jeruzsálemi téren
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Az Izrael és a Hamász közötti háború átterjedt Szíriára,

ezt pedig a növekvő instabilitás, az erőszak és a 12 éve tartó konfliktus politikai megoldása felé tett előrelépés hiánya táplálja – mondta hétfőn az ENSZ különleges megbízottja. Geir Pedersen a The Guardian szerint az Biztonsági Tanács előtt beszélt arról, hogy szíriai konfliktusból eredő erőszakon felül a szíriai népnek most "egy esetleges szélesebb körű eszkaláció rémisztő kilátásával" kell szembenéznie a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásait és a folyamatban lévő megtorló katonai akciók miatt.

A Szíriára való átterjedés nem csupán kockázatot jelent, hanem már meg is kezdődött

– fogalmazott az ENSZ szíriai megbízottja. Pedersen kiemelte az Izraelnek tulajdonított légi csapásokat, amelyek többször eltalálták a szíriai repülőtereket Aleppóban és Damaszkuszban, illetve az USA erőit ért támadások megtorlását is.

Ezek az ENSZ-megbízott szerint csak olajat öntenek arra a tűzre, amely Szíriában már október 7-előtt is épp kezdett lángra kapni.

Azt is közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy a megölt, megsebesült és lakóhelyüket elhagyni kényszerült szíriaiak száma 2020 óta nem volt olyan maga, mint most, és a kormány ellenőrzése alatt álló területeken jelentősen fokozódtak a támadások.

Beszámolt a Hayat Tahrir al Sham – a lázadók kezén lévő Északnyugat-Szíria nagy részét uraló felkelőcsoport – ellen október folyamán végrehajtott kormányzati rakétatámadásokról, valamint a török csapások jelentős fokozódásáról. A török csapásoknak több tucat halálos áldozata volt, egészségügyi létesítményeket, iskolákat és táborokat rongáltak meg, és több mint 120 ezer civilt kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli légitámadásban megsérült romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban
Fotó: MTI/AP/Hatem Ali  

Mindeközben földi pokolnak nevezte a Gázai övezetet helyi idő szerint hétfő este a palesztin ENSZ-nagykövet New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfői rendkívüli ülésén. Rijád Manszúr Dag Hammarskjöld korábbi ENSZ-főtitkár szavaira utalt, aki 1954-ben azt mondta, a világszervezetet nem azért hozták létre, hogy mennyországot teremtsenek a Földön, hanem hogy megmentse az embereket a pokoltól. "Az emberiség megmentése a pokoltól ma az ENSZ számára a gázai palesztinok megmentését jelenti" – emelte ki.

Manszúr kiemelte, hogy az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között október eleje óta tartó harcokban már több mint 8000 palesztin halt meg, közülük több mint háromezren Gáza északi részén, "ahonnan Izrael emberek ezreit telepítette ki".

"Mára voltaképpen már minden gázai hajléktalanná vált. Otthontalanok, családról családra vándorolnak, autóikban, utcákon alszanak, de bárhová mennek, tudják, hogy bármikor megölhetik őket" – fogalmazott a diplomata, felszólítva a BT tagjait, hogy "tekintsenek emberként a gázaiakra és mentsék meg őket".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk