Izrael két új humanitárius útvonalat nyit meg a Gázai övezetbe

  • narancs.hu
  • 2024. április 5.

Külpol

Miután Joe Biden figyelmeztette Netanjahut, hogy oldja meg a humanitárius krízist.

Nem sokkal Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök telefonos egyeztetése után Izrael bejelentette, hogy két új humanitárius útvonalat nyitnak meg a Gázai övezetbe – írja a BBC beszámolója alapján a Telex.

A háború kezdete óta először ideiglenesen újra megnyitják a Gázai övezet északi részén található Erez kaput és az asdódi kikötőt.

Csütörtökön Biden az izraeli miniszterelnöknek elfogadhatatlannak nevezte a gázai humanitárius helyzetet, és figyelmeztette Netanjahut, hogy oldja meg a krízist, vagy nézzen szembe a következményekkel. Biden a közlemény szerint „világossá tette, hogy az Egyesült Államok Gázával kapcsolatos politikáját az fogja meghatározni, ahogy Izrael azonnali fellépését értékeljük e lépésekkel kapcsolatban”. Emellett Izraelnek intézkedéseket kell hoznia és mérhető lépéseket kell tennie, hogy megelőzze a civilek szenvedését és bántódását, valamint biztosítsa a segélyszervezetek munkatársainak épségét.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, néhány napja légicsapás ért egy segélykonvojt, amiben heten meghaltak. Izrael tagadja a szándékosságot, szerintük hiba történt a támadáskor, a World Central Kitchen nonprofit segélyszervezet alapítója szerint azonban „autóról autóra” lőttek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.