Orbán átvette Dodiktól a kitüntetését, amit tavaly Putyin kapott meg

  • narancs.hu
  • 2024. április 5.

Külpol

A miniszterelnök „felhatalmazásnak tekinti” a kitüntetést.

Orbán Viktor pénteken átvette a boszniai szerbek vezetőjétől, Milorad Dodiktól azt a kitüntetést, ami egy éve Vlagyimir Putyin orosz elnök kapott meg – írja a Telex.

„Hálás vagyok Önnek odaadásáért, azért, hogy az együttműködésünk nem csupán múló fellángolás volt az ön részéről, hanem kitart a Szerb Köztársaság mellett. Hálás szívvel, nagy szeretettel adjuk át ezt a kitüntetést” – kezdte rövid beszédét Dodik az átadási ceremónián, majd hozzátette: „Biztos vagyok benne, hogy a jövőben együttesen ünnepeljük majd a közös sikereinket, addig is figyelemmel kísérjünk Önnek minden szavát.”

Dodik uručio Orden Republike Srpske Orbanu: Vi ste naši iskreni prijatelji

Dodik uručio Orden Republike Srpske Orbanu: Vi ste naši iskreni prijatelji

Posted by RTRS vijesti on Friday, April 5, 2024

Ezek után Orbán beszélt, aki szerint ez a kitüntetés nem egyszerű államközi aktus, hanem „a szeretet kifejezése, a barátság kifejezése”. A magyar miniszterelnök elmondta, azért állt ki a szerbek mellett, „mert a szerbekkel szemben a nemzetközi politikai igazságtalan”, Szerbia nem kapja meg az elismerést, amit meg kellene kapnia. Szerinte hiányzik a felismerés, hogy „Európának szüksége van a szerbekre”, nélkülük nincs európai biztonság, egységes Európai Unió, stabilitás. Orbán megjegyezte, bár már rég meg kellett volna születnie az uniós csatlakozásról szóló döntésnek, „nem áll jól ez az ügy”, mert most egy keleti bővítés „lázálma” hátrább sorolta Boszniát.

A magyar álláspont az, hogy a balkáni bővítést be kell fejezni, az erőforrásokat erre kell összpontosítani, utána kell „a sokkal nehezebb” keleti bővítéssel foglalkozni

– hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, a kitüntetést „felhatalmazásnak tekinti”, mivel szerinte két okból adnak kitüntetést: azért, mert valaki valamit tett, vagy mert valamit ezután fog csinálni. Ő ez utóbbi kategóriába sorolja magát. A ceremónia után a két vezető sajtótájékoztatót tartott, aminek elején a Telex tudósítása szerint Dodik elmondta, „barátok érkezését ünnepeljük, akik hajlandóak velünk együttműködni”. A két kormány immár nyolcadszor találkozik, ám ezt szerint sűríteni kéne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk