Izrael kilőtt egy szíriai vadászgépet

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. július 24.

Külpol

Pont, amikor már visszatért volna a szír légtérbe.

Izrael lelőtt egy szíriai vadászgépet a Golán-fennsík felett kedden – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének közlése szerint a Szuhoj gyártmányú vadászrepülő két kilométer mélyen berepült Izrael területére. Az izraeli légierő követte, majd két Patriot gyártmányú amerikai rakétával lelőtte. A vadászrepülő Szíria területén, a Jarmuk folyó völgyében zuhant le.

A SANA szíriai állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a lelövés pillanatában a gép szíriai légtérben repült, és nem az Izrael által annektált fennsík felett.

A Háárec című izraeli újság honlapja szerint a döntést a szíriai vadászrepülő kilövéséről egy perc és húsz másodperc alatt hozták meg, miután már nyolcszáz métert megtett izraeli terület fölött, és amikor a Patriot rakéta elérte, már ismét Szíria fölött repült. A két pilótának sikerült időben katapultálnia, és szíriai területen értek földet.

Az izraeli hadsereg légvédelmi egységei kedd reggel óta a Szírián belül zajló légi hadműveletek fokozódását észlelték, és minden eshetőségre felkészültek, hogy megvédjék az 1974-ben elfogadott tűzszüneti vonalakat Izrael és Szíria között.

Izraelben a Golán-fennsíkon és a Jordán völgyében megszólaltak a légvédelmi szirénák, de később a polgári védelmi hatóságok megnyugtatták a civil lakosságot, és arra kértek mindenkit, hogy folytassa mindennapi tevékenységét.

1985 óta második alkalommal lőtt le Izrael szíriai katonai vadászgépet. Legutóbb 2014-ben történt hasonló esemény, akkor egy izraeli légtérbe behatoló Szuhoj 24-est lőttek ki az izraeli rakéták – emlékeztetett a Háárec honlapja.

(A címlapkép illusztráció, a szíriai kormányerők és az oroszok egy korábbi légi csapását mutatja a Golán-fennsíkról fényképezve, fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)


Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.