Pénzt kínál az EU a menekültközpontokat építő tagállamoknak

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. július 24.

Külpol

6 ezer euró/fő lenne a tarifa.

Migránsonként hatezer euró összegű pénzügyi támogatást nyújtana az Európai Unió az úgynevezett ellenőrzött központok létesítését vállaló tagállamok számára, és teljes mértékben fedezné e központok infrastrukturális és működési költségeit – derül ki az Európai Bizottság kedden közzétett javaslataiból.

A migránsok földközi-tengeri mentésére és európai partra szállítására, valamint az ellenőrzött központokra vonatkozó bizottsági javaslatok elsődleges célja, hogy javítsák a nemzetközi védelemre szoruló menekültek megkülönböztetését az EU-ban való tartózkodásra nem jogosultaktól, és felgyorsítsák utóbbiak visszaküldését.

A bizottsági tájékoztatás szerint az EU és ügynökségeinek támogatását élvező központok irányítása a fogadó tagállam hatáskörébe tartozna, és elhelyezkedésüktől függően azok alkalmi jellegűek is lehetnének.

Az ellenőrzött központok létrehozása mellett az Európai Bizottság megvizsgálja a partra szállítási intézkedésekre vonatkozó elképzelést is, amelynek célja a Földközi-tenger mindkét partja közelében kimentettek gyors és biztonságos elhelyezése a nemzetközi joggal összhangban, tekintettel többek között a visszaküldés tilalmának elvére.

A javaslat szerint a Földközi-tenger partján fekvő valamennyi államot arra kell ösztönözni, hogy kutatási és mentési körzeteket és a mentést koordináló központokat hozzanak létre a tengeren bekövetkező halálesetek számának csökkentése, valamint a rendezett partraszállás biztosítása érdekében.

Az EU kész pénzügyi és operatív segítséget nyújtani a partra szállítással kapcsolatos, valamint az azt követő tevékenységekre. Emellett a határigazgatást felszereléssel, képzéssel és egyéb formában nyújtott támogatással segítené – tették hozzá.

Az „ellenőrzött központok” koncepcióját az Európai Tanács június végi ülésén vetették fel az állam- és kormányfők, de sok konkrétumot eddig nem lehetett tudni a tervről. A földközi-tengeri mentőakció átalakítása azután került napirendre, hogy az olasz kormány több, menedékkérőket szállító hajótól is megtagadta a kikötést, ezzel gyakorolva nyomást a többi tagállamra a terhek igazságosabb megosztása érdekében.

 

Figyelmébe ajánljuk