Izraelből jövőre már érkezhet gáz Európába

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Külpol

Az orosz szállítások visszafogása miatt kieső mennyiség nagyjából 10 százalékát fedeznék. 

Izrael valószínűleg már 2023-ban beindíthatja Európába irányuló földgázexportját, pótolva az orosz szállítások visszafogása miatt kieső mennyiség nagyjából 10 százalékát – mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök hétfőn Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A két kormányfő közös tájékoztatóján Jair Lapid kiemelte, hogy

Izrael bekapcsolódik az orosz földgáz kiváltását célzó európai erőfeszítésekbe.

Hozzátette, hogy hazájában számos feltörekvő technológiai vállalkozás – startup cég – tevékenykedik a megújuló energiaforrások hasznosításának területén, és Izrael itt is együttműködne Németországgal, amely "szuperhatalom az innovációban".

Olaf Scholz a többi között arról szólt, hogy Németország az izraeli fejlesztésű Nyíl-3 rakétarendszerrel korszerűsítené légvédelmét. Ezzel kapcsolatban Jair Lapid elmondta, hogy egyelőre csak egy "lehetséges üzletről" van szó, de mindenképpen azzal számolnak, hogy Izraelnek lesz szerepe a német védelmi képességek fejlesztésében, méghozzá főleg a légvédelem területén, és erről napi szinten egyeztetnek német partnereikkel.

Azzal kapcsolatban, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök augusztusban Berlinben a német kancellárral tartott tájékoztatóján a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját, Jair Lapid kiemelte, hogy Olaf Scholz – aki csak a közös tájékoztató után utasította el a palesztin elnök kijelentését – egyértelműen elhatárolódott Mahmúd Abbász "egyszerűen szörnyű" mondataitól, amiért köszöntetet érdemel. Jair Lapid és Olaf Scholz egyaránt hangsúlyozta, hogy a nácik törekvése a zsidó nép kiirtására példa nélküli az emberiség történetében és nem hasonlítható semmihez.

Olaf Scholz és Jair Lapid tájékoztatóján az is megmutatkozott, hogy a német és az izraeli vezetés továbbra sem ért egyet az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodás (JCPOA) felújításának ügyében.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk