Az ukrán hadsereg közlése szerint több mint húsz települést foglaltak vissza 24 óra alatt

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Külpol

Az ukrán védelmi miniszter szerint elkezdődött a háború harmadik szakasza.

Az ukrán csapatok a hadsereg hétfői bejelentése szerint egy nap alatt több mint 20 települést foglaltak vissza az orosz erőktől a kelet-ukrajnai Harkiv, illetve Donyeck térségében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében megerősítette, hogy a hadsereg elfoglalta a Harkiv megyében található, stratégiai fontossággal bíró Izjumot.

Zelenszkij méltatta a napokban elért hadi sikereket, és hangoztatta, hogy a télen az ukrán hadsereg további területeket szerezhet vissza, amennyiben újabb fegyverekhez jut.

Az elnök egyúttal azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy az ukrán offenzíva sikereire válaszul szándékosan intéztek támadásokat az ukrajnai polgári infrastruktúra ellen. Hangsúlyozta, nem katonai célpontokról van szó, "a cél az, hogy megfosszák az embereket az áramtól és a fűtéstől". Hozzátette, a támadások nyomán Harkiv és Donyeck térségéből teljes, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Szumi térségéből pedig részleges áramkimaradásokat jelentettek. Mihajlo Podoljak ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy találat érte Ukrajna egyik legnagyobb hőerőművé, a Harkivban található CHPP-5-ös létesítményt is. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója vasárnap megerősítette, hogy az orosz erők csapást mértek létfontosságú infrastrukturális létesítményekre.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be, hogy

a hadsereg már több mint 3000 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza szeptemberben.

Az ukrán vezérkar friss közlése szerint az orosz csapatok kiürítették a Luhanszk megyei Szvjatov települést.

Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) a német lap hétfői jelentése szerint. A FAZ hírportálján közölt összeállítás szerint a miniszter kifejtette, hogy

a február 24-én kitört háború első szakasza sokként volt jellemezhető, a második pedig az "egyensúly kialakulása az oroszok és köztünk, a frontvonal stabilizálódása, valamint az orosz ellenállóképesség felmérése a részünkről". A Harkiv és Herszon térségében elért harctéri sikerek azt jelentik, hogy elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás

– mondta Olekszij Reznyikov. Hozzátette, hogy az utóbbi napok fejleményei alapján "hólabdahatásra" számít, amelynek révén valószínűleg "hamarosan megfutamodik a világ második legnagyobb hadserege".

Kijev céljairól kiemelte, hogy helyre kell állítani Ukrajna 1991-es határait – vissza kell szerezni az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet, valamint a keleti Donyec és Luhanszk megye teljes területét – és újra kell indítani a belföldi és nemzetközi légi közlekedést. Szükség van egy "világos menetrendre is arról, hogy az oroszok miként fizetnek jóvátételt, és hogy hogyan kell megtorolni a háborús bűncselekményeket" – tette hozzá az ukrán védelmi miniszter. Mint mondta, az elszámoltatás nem korlátozódhat Vlagyimir Putyin orosz elnökre, mert az orosz lakosság többsége támogatja a háborút, vagyis egy "kollektív Putyint" alkot.

A háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása azért is fontos, mert "az oroszok nem repülnek majd Elon Muskkal az űrbe, hanem nemzedékekig a szomszédaink maradnak" – fogalmazott Olekszij Reznyikov.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk