Trump megnyerte az első előválasztást, egyik riválisa már vissza is lépett a javára

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Külpol

Sikeréhez pedig nyilván Orbán Viktor is gratulált.

Donald Trump simán, a szavazatok 51 százalékát megszerezve fölényesen győzött Iowában az első republikánus előválasztáson.

írja a BBC. A közép-nyugati államban tartott kaukuszon Ron DeSantis végzett 21 százalékkal a második helyen. Nikki Haley, a Trump-ellenes mérsékelt tábor jelöltje 19 százalékkal lett a harmadik.

Az eredmény nagyjából megfelel az előzetes közvélemény-kutatásoknak, melyek biztos Trump-fölényt jeleztek a konzervatívnak számító államban. Úgy tűnik, Trump meggyőző előnyét az ellene folyó eljárások és az indulásával kapcsolatos jogi kétségek sem csökkentik.

Az előválasztási folyamat kezdetére csak két komolyan vehető versenytársa maradt Trumpnak a republikánus elnökjelöltségért. Ron DeSantis floridai kormányzó, aki a „Trump-mentes trumpizmus” ígéretével próbál a párt törzsszavazóinak kedvében járni, illetve Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet és dél-karolinai kormányzó, aki mögött a régebbi vágású pártelit sorakozott fel. És bár Haley folyamatos emelkedéssel begyűjtötte a pártbeli "mérsékeltek" és Trump-szkeptikusok támogatását, ám a mai Republikánus Pártban nincs elég ilyen szavazat.

Iowában Trump célja a magabiztos győzelem és ezzel elnökjelölti kampányának a berobbantása volt, ami az eredmény sikerült is összehoznia. A felmérések adatai szerint minden választói csoportban az első helyen végzett – a fölénye az egyetemi és elővárosi körzetekben ugyanakkor kisebb, mint máshol.

Amennyiben nem sikerül Trump fölényén változtatni, már akár a március eleji "szuperkedd" is formalitássá válhat, és Trump elnökjelöltsége gyorsan eldőlhet.

A volt elnök támogatói máris visszalépésre szólították fel riválisait, "hogy ne pazarolják feleslegesen az erőforrásokat", és a republikánus párt már a Biden elleni várható küzdelemre koncentráljon. Trump a győzelme után köszönetet mondott "Iowa nagyszerű népének", és arról beszélt, hogy "itt az ideje, hogy mindenki, országunk összefogjon".

Az iowai Trump-győzelmet Biden gyors mozgósításra használta fel, az első eredmények után adományozási felhívást tett közzé , miután elismerte, hogy Trump a republikánusok egyértelmű éllovasa.

Trump győzelméhez természetesen nagy tisztelője, Orbán Viktor is gratulált. "Régóta várt győzelem!" – írta Orbán az X-en közzétett bejegyzésében. Az ahhoz csatolt képen Trump látható, amint ünneplésként a magasba emeli a kezét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk