Jobban védené az újságírókat a cseh, a szlovák és osztrák külügyminiszter

Külpol

Aggasztó, hogy az újságírók azon feladatuk miatt válnak támadások célpontjaivá, amelyet a szabad és tájékozott társadalom építése során teljesítenek.

Az újságírók erőteljesebb és hatékonyabb védelmét követeli a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter abban a közös állásfoglalásukban, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában.

„Az újságírói munka sosem volt egyszerű, de az az irány, amelynek az utóbbi időben vagyunk szemtanúi, nyugtalanító. Az újságírók azon feladatuk miatt válnak támadások célpontjaivá, amelyet a szabad és tájékozott társadalom építése során teljesítenek” – olvasható a Jakub Kulhánek, Ivan Korcok és Alexander Schallenberg által jegyzett állásfoglalásban. A három miniszter szerint a koronavírus-járvány idején az újságírókra kifejtett nyomások tovább fokozódtak, és még az egész világot érintő lezárások sem állították meg a munkájuk közben elhunyt újságírók számának növekedését. A tavalyi évben "nagy nyugtalansággal" figyeltük, hogy a világ több országában jelentős mértékben csökkent a sajtószabadság mértéke.

„Az újságírók elleni támadások és az eseményekről való tájékoztatás nagymértékű korlátozása a politikai repressziók és a hatalom megerősítésének a részévé vált.” 

Rámutatnak: a különféle "médiaátvételek" következtében több országban a független szabad sajtó elveszítette tevékenységi területeit, illetve azok korlátozva lettek. „Vezető politikusok szóbeli támadásai, amelyek olykor a felbujtás határát súrolják, azt a nézetet terjesztik, hogy az újságírók az ellenségeink és az ellenük történő támadások indokoltak”  – írja a három külügyminiszter.

A sajtószabadság napja alkalmával mindhárom miniszter megerősítette „elkötelezettségét az újságírók védelme mellett mindenütt a világon„. Meggyőződésünk: igyekezni kell még inkább megerősíteni az újságírók védelmét, valamint a szabad és független sajtó hozzáférését az információkhoz. Megoldást kell találni az újságírók elleni támadások „megdöbbentő büntetlenségére„, a felelősöket meg kell büntetni. "Országaink készek támogatni a szabad médiát" – szögezte le közös állásfoglalásában a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter.

Neked ajánljuk