Nyitási körkép: hungarikum a maszk elhagyása zárt térben

  • narancs.hu/Markó Anita
  • 2021. május 4.

Katasztrófa

Európában a magyar kormánynál jóval óvatosabban tervezik a nyitást, több országban a teraszozásra is vonatkoznak korlátozások. 

A magyar kormány belecsapott a nyitásba, amelyhez egyetlen mérőszámként a beadott oltásokat nézik, ráadásul ragaszkodnak hozzá, hogy minden előre beharangozott nyitási lépcsőfoknak az előre meghatározott időpontban meg is kell lennie, ha már Orbán Viktor megígérte, legyen bármi is az ára. (Lásd a múlt pénteki nagy Pfizer-akciót.)

Jelenleg ott tartunk, hogy április 30-án elérte az első oltást megkapók száma a négymilliót, és megtettük az eddigi legnagyobb korlátozásfeloldást:

  • A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult.
  • Este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathat.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak maszkot sem kell viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Tény, hogy a beoltottak számával jól állunk, de a kormány mintha teljesen megfeledkezett volna arról, hogy emellett az adat mellett a harmadik hullám tetőzésekor Magyarország a lakosságarányos halálozások szomorú rekordere lett. Magyarországon már több mint 28 ezren hunytak el a járvány miatt.

Az újabb nyitási lépcső napján 2365 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 182 beteg, az aktív fertőzöttek száma 241 429 fő volt és 5937 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 677-en voltak lélegeztetőgépen. A legfrissebb, keddi adatok szerint viszont a számok javulnak, a kormány tervei szerint pedig május harmadik hetére elérhetjük az ötmillió beoltottat, amikor is a családi rendezvényekre (köztük a lakodalmakra) érvényes korlátozásokat is feloldhatják. (Azt persze senki ne kérdezze, miért jobb járványügyi szempontból, ha 15 maszk nélküli idegen ül együtt egy teraszon, mint ha egy 10 fős család.)

A magyar kormány stratégiáját sokan kritizálják, ezért körbenéztünk, hogy Európa más országaiban hogyan valósítják meg a nyitás fokozatosságát. A legtöbb országhoz képest Magyarország hatalmas ugrásokkal enyhít,

a maszk elhagyása zárt terekben pedig egyenesen hungarikum.

Ausztria

A magyar kormány úgy tűnik, már rég elfelejtette "az Ausztria a mi laboratóriumunk" jelszót. Osztrák szomszédainknál jelenleg tényleg óvatos nyitásra készülődnek, miközben a friss adatok szerint az országban 1091 új esetet regisztráltak és tizenöten haltak meg az elmúlt 24 órában. A lakosságnak ugyanakkor csak 9,6 százaléka kapta meg a vakcina mindkét adagját. 

Bécsben május 3-án oldották csak fel az egy hónapig tartó teljes zárlatot, és nyithattak ki újra az üzletek és a szolgáltatók, emellett viszont mindenütt kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése, továbbá a fodrászatokban, kozmetikákban, masszázsszalonokban a szolgáltatás igénybevételének feltétele a negatív koronavírusteszt felmutatása lesz.

További engedményeket csak május 19-ére terveznek:

  • Ekkor kinyitnak a bezárt éttermek, hotelek, kulturális- és sportlétesítmények is.
  • A nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kapnak meg. Ez az igazolás szolgál majd belépőül - a kereskedelmi egységek kivételével - az újranyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális- és sportrendezvényekre.
  • A kinyitó éttermek belső és külső tereiben is maradnak korlátozások, itt egy asztalnál négy felnőtt,  a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tíz fő ülhet.
  • A kulturális- és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik csak be, de a szabályozás - ülőhelyek esetén - beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálta a közönség létszámát.
  • A zárórát mind a vendéglátó egységekre, mind a kulturális és sportrendezvényekre vonatkozóan 22 órában határozták meg, valamint regisztrációs kötelezettség is életbe lép, hogy ha mégis megbetegedés fordul elő, könnyebb legyen a kontaktkutatás.
  • A vásárok, illetve a különböző kongresszusok is megtarthatók május 19-étől hasonló feltételek mellett.
  • A 11 főnél nagyobb létszámú rendezvények esetén csak bejelentési kötelezettség, míg 51 fő felett az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz.
  • Az iskolák két nappal előbb, május 17-én, hétfőn nyitnak meg, és heti háromszor tesztelik majd a gyerekeket.
Koronavírus - Ausztria

 
A koronavírus-járvány miatt lezárt kávéházi teraszok Bécsben 2021. február 15-én. 
Fotó: Ronald Zak
 

Németország

Németországban még híre sincs a nyitásnak, a legutóbbi álláspont szerint éppen felfutóban van a járványharmadik hulláma és szigorításokra készülnek. A mai adatok szerint 5510 új esetet talált, és az elmúlt napon 313-an haltak meg. A lakosságnak mindössze 8,01 százaléka kapta meg mindkét oltást.

Románia

Romániában a koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámának kezdete óta először fordult elő hétfőn, hogy ezernél kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak 24 óra alatt. A járvány harmadik hullámának lecsengését jelzi az is, hogy a múlt heti új fertőzések száma a legutóbb tavaly szeptemberben regisztrált szintre, tízezerre csökkent, miután alig egy hónapja még a negyvenezret közelítette. Az utóbbi három napon a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak száma is száz alatt maradt, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy az utóbbi két hétben a napi 150 haláleset számított átlagosnak. Mindkét oltást a lakosság 10,14 százaléka kapta meg.

  • A csökkenő esetszám nyomán az országban utolsóként pénteken Bukarest is kikerült a "vörös zónából", vagyis a megelőző kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta három ezrelék alá csökkent.
  • Így éppen az ortodox húsvét, illetve a május elsejei tengerparti idegenforgalmi szezonnyitás idején országszerte - korlátozott kapacitással - megnyithattak a vendéglátóhelyek, színházak és rendezvénytermek.

Csehország

Csehországban is lassul a járvány, pénteken a kórházakban 3470 beteget kezeltek, a súlyos esetek száma 765. Mára 505 új esetet azonosítottak, és 22-en hunytak el. Ezek a mutatók legutóbb tavaly október elején voltak ilyen alacsonyak.

  • Így az intézményekben visszatérhettek a megszokott kezelésekhez, az előre tervezett műtétekhez.
  • A szükségállapot már megszűnt, az óvintézkedések többsége, köztük a kötelező maszkhasználat változatlanul érvényben van. A maszkkötelezettségen nyár elejéig nem is terveznek változtatni.
  • Az általános iskolások egy része is visszatért a tantermekbe, de a többség még mindig távoktatásban tanul. 
  • Csehországban május 10-én kinyithat az összes üzlet, ennek feltétele, hogy az utolsó héten a százezer lakosra kivetített napi új fertőzések száma 100 alá essen.
  • Május 3-tól csak a női és a férfi fodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások nyithattak ki. Igénybevételükhöz negatív antigén- vagy PCR koronavírustesztre lesz szükség. 

 Futó a Károly hídon

Szerbia

Szerbiában az elmúlt napon 1 249 új fertőzöttet azonosítottak, és 23-an hunytak el. A lakosság 21,56 százaléka kapta már meg mindkét oltást. A hétfői közlemények szerint azonban óvatosak, és a hatóságok  a járvány erősödésétől tartanak. Szerbiában ugyanis az ortodox húsvét és május 1-je egybeesése miatt idén április 30-tól május 4-ig tart a munkaszünet az országban, de remélik, hogy az állampolgárok felelősen betartják a szabályokat, és folytatódhat az adatok javulása. A szerb közlemények szerint úgy készülnek, hogy még két-három hónapot kell kibírni, be kell tartani az előírásokat, és akkor Szerbiában visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Horvátország

Horvátország május 1-jén a járványügyi intézkedések kéthetes meghosszabbítása mellett döntött, bár a járvány harmadik hulláma náluk is lecsengőben van. Az elmúlt napon mindössze 349 új fertőzést regisztráltak, és 36-an hunytak el. A lakosság 4,9 százalékát jegyzik teljes oltottságúként.

  • Május 15-ig marad az összejövetelek létszámkorlátozása és az üzletek nyitvatartási rendjének szabályozása.
  • A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Az éjszakai szórakozóhelyek továbbra sem nyithatnak ki, a legtöbb üzletnek, valamint a kávézóknak és éttermeknek 22 órakor be kell zárnia. A vendéglátóhelyek belső helyiségeiben nem lehet ételt és italt felszolgálni.
  • Karanténkötelezettség nélkül azok léphetik át a határt, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az Európai Unióban elfogadott antigén gyorsteszttel, illetve akik megkapták mindkét oltást (kivéve, ha olyan vakcináról van szó, amelyet csak egyszer kell beadni). A második dózistól számítva legalább 14 napnak kelleltelnie. A hét év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

Ukrajna

Ukrajnában is csökkennek az esetszámok, de még így is több, mint 2500 új fertőzöttet azonosítanak naponta, és az elmúlt 24 órában 160-an elhunytak. Május 2-án az egészségügyi tárca ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, így már csak hét régió maradt a legsúlyosabb "vörös" besorolásban.  Kijevben a helyi vezetés döntése alapján szombattól a "narancs" kategória szerinti karanténszabályok vannak érvényben:

  • Újra kinyithattak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, a piacok és a vendéglátóhelyek, és a közösségi közlekedést is már bárki igénybe veheti, nemcsak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói.
  • Május 5-től pedig újra kinyitnak az óvodák és újraindul az oktatás az iskolákban is.

 
Terasz Rómában
Fotó: Gabriella Clare Marin / Unsplash

Olaszország

Olaszországban mára 5 946 új esetet regisztráltak, az elhunytak száma 256. A mindkét oltással rendelkezők száma eléri a lakosság 10,36 százalékát. Ennek ellenére az este tíztől reggel ötig érvényes kijárási tilalmat egészen június elsejéig meghosszabbították.

A fokozatosan javuló járványadatoknak köszönhetően viszont április 26-tól Olaszország majdnem egésze közepes vagy alacsony mértékű járványveszélyes fokozatba lépett. A legnépesebb Lombardia, valamint Lazio tartomány sárga színű térség lett, itt újraindulhatott a tantermi oktatás az általános iskolások számára, és megnyithatottak a szabadtéri résszel, terasszal rendelkező bárok, éttermek. A sárga, nem veszélyeztetett térségekben április 26-tól megnyithattak a múzeumok, valamint a szabadtéri színházakés mozik. 

  • A belső tereket a kormány június elsejétől tervezi megnyitni. 
  • Május 15-től tervezik a nyitott medencék és a strandok újraindítását, valamint a kereskedelmi központok hétvégi nyitását.
  • Június elsejétől tervezik a zárt edzőtermek és a sportcsarnokok megnyitását is.
  • A járványügyi vészhelyzetet július 31-ig fenntartják.

Franciaország

Franciaországban mára 3767 esetet regisztráltak és 311-en haltak meg, az oltásokkal csak a lakosság 9,79 százalékát sikerült immunizálniuk. Itt május 19-én kezdődik a korlátozások feloldása, ekkor

  • az alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények is újranyitnak.
  • Az éjszakai kijárási tilalom május 19-én este 9 órára, június 9-én pedig este 11 órára módosul, június 30-án teljesen feloldják.
  • Június 30-tól a koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentummal engedélyezett lesz a részvétel akár ezerfős rendezvényeken, kevesebb ember esetén, így az éttermekben, múzeumokban, színházakban vagy mozikban nem lesz szükség igazolásra.
  • Május 3-án a kisiskolások már visszatérhettek az iskolapadokba, május 10-től a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást. 

Belgium

Belgiumban az egészségügyi helyzet továbbra is törékeny, magas a kórházi felvételek és az ápoltak száma is az országban, mára 1334 új fertőzöttet azonosítottak és 24-en hunytak el. A lakosság 7,27 százaléka kapta meg mindkét oltást. A közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatásában mindenekelőtt az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett. 

Április 30-án Belgium szintén az oltások haladásával indokolva kezdte meg a korlátozások enyhítését, de óvatosan haladnak:

  • A kávézók és az éttermek május 8-án újra megnyithatják teraszaikat.
  • A nyitásra több lépcsőt vezetnek be: egyelőre reggel 8 óra és este 10 óra között nyitva tartó teraszokon legfeljebb négy ember alkothat egy asztaltársaságot.
  • Beltérben még a pultnál sem lehet kiszolgálás.
  • Szintén május 8-tól akár 50 ember részvételével rendezhető kulturális vagy ünnepi esemény kizárólag szabad térben.
  • A belga kormányzat a színházak és mozik újranyitását júniusra halasztotta.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?