Joe Biden: Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét

  • narancs.hu
  • 2024. január 13.

Külpol

Az amerikai elnök gyorsan kommentálta a választás eredményét, és delegációt küld a kormány támogatására.

Bár a Kínával valószínűleg továbbra is feszült viszonyt fenntartó párt elnökjelöltje, Lai Csing-te nyerte a tajvani elnökválasztást (az eredmény még nem hivatalos, de az ellenzék már elismerte vereségét), Joe Biden amerikai elnök gyorsan előreszaladt, és bejelentette, az Egyesült Államok továbbra sem támogatja Tajvan függetlenségét. 

Joe Biden a Reuters szerint attól tart, hogy a választások eredménye kiélezi a konfliktust Tajvan és Kína között, ráadásul értelemszerűen nem bátorítaná a függetlenség kikiáltását úgy, hogy az szinte garantáltan katonai agresszióba torkollna Kína részéről. Bár a függetlenséget nem támogatja, a kvázi-függetlenül működő Tajvan kap segítséget: egyrészt nem hivatalos delegációt küld az új kormány támogatására, másrészt továbbra is ők a legnagyobb nemzetközi támogatóik és fegyverszállítóik annak ellenére, hogy hivatalos diplomáciai kapcsolat nincs köztük.

A következő évek egyik legfontosabb kérdése lesz valószínűleg ezzel együtt Tajvan, hiszen Peking határozottan nem örül, hogy újra a Demokratikus Progresszív Párt ad elnököt az amúgy Kínával szemben kifejezetten demokratikus rendszerben működő szigeten, a Kínai Kommunista Pártnak semmilyen kapcsolata nincs is a győztes párttal, és a hivatalos álláspont szerint szeparatista mozgalomról van szó.

A DPP egyébként szintén nem hangoztatja túl hangosan mostanra a teljes elszakadás, többek közt azért, mert Hszi Csin-ping egyre nyíltabban fenyegeti erőszakkal az álláspontjuk szerint továbbra is hozzájuk tartozó Tajvant.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk