Harmadszorra is a Kínától távolodásra szavazott Tajvan

  • narancs.hu
  • 2024. január 13.

Külpol

Laj Cseng-tö lesz az ország elnöke, tehát biztosan nem javul a viszony Pekinggel.

Több mint ötmillió szavazot kapott Lai Csing-te, azaz Williams Lai alelnök a tajvani elnökválasztáson, ezzel végül is az előre vártnak megfelelően a már két ciklus óta kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje győzött két ellenfele ellen. A pontos végeredményre még várni kell, de helyi idő szerint este nyolc után kevéssel a legerősebb ellenzéki párt, a Kuomintang (KMT) elnökjelöltje, Hu Ju-ih elismerte, hogy vereséget szenvedtek.

 
 
Tajvani választási plakát 2024 januárjában
Forrás: Wikimedia Commons  

A kampány alapvetően a Kínával való viszonyról szólt, az újrázó elnök azzal kampányolt, hogy az ellenzék győzelme Pekingnek való behódolás és a demokrácia bukása lenne, a KMT viszont barátságosabb, emiatt háború nélküli viszonyt akart volna Kínával.

A DPP győzelme egyébként tényleg valószínűsíti, hogy marad az amúgy is nagyon feszült viszony Kínával.

Ezzel egy időben parlamenti választások is voltak, de azoknak még várni kell az eredményére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk