Joe Biden is találkozna Kim Dzsong Unnal – de van egy feltétele

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 22.

Külpol

Tudja, hogy nehéz menet lesz, de Phenjannak muszáj tárgyalnia az atomarzenál feladásáról - mondta az amerikai elnök.

Megfelelő feltételek mellett az amerikai elnök  kész találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - derült ki azon a sajtóértekezleten, amelyet Joe Biden és vendége, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In tartott pénteken a washingtoni Fehér Házban.

Az eseményen Biden és Mun egyaránt azt mondta, céljuk, hogy megvalósuljon a Koreai-félsziget teljes atommentesítése – írja a Reuters beszámolóját idéző MTI. Az amerikai elnök akkor találkozna Kimmel, ha a phenjani vezető hajlandó tárgyalni nukleáris programjáról. Tanácsadói már találkoztak is észak-koreai kollégáikkal, hogy megteremtsék a vezetők közötti tárgyalások alapjait.

 Bidennek ugyanakkor, "nincsenek illúziói" azzal kapcsolatban, milyen nehéz rávenni Észak-Koreát arra, hogy feladja nukleáris arzenálját, miután elődei ezen a téren kudarcot vallottak. Ráadásul nem is bánna kesztyűs kézzel Kimmel. Nem tenném azt, amit a közelmúltban tettek; nem adnám meg neki mindazt, amire vágyik - a nemzetközi elismerést, és hogy legitimnek tekintsék– mondta a politikus.

Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit, amióta Biden átvette az elnöki tisztséget Donald Trumptól, aki három csúcstalálkozót is tartott az észak-koreai vezetővel. Kim mindazonáltal nem volt hajlandó feladni atomfegyvereit, de befagyasztotta azok tesztelését.

 Joe Biden megjegyzése változást tükröz a Fehér Ház hozzáállásában. Az elnöki hivatal márciusban még azt mondta, hogy Biden nem szándékozik találkozni Kimmel. Az amerikai vezető fellépése emellett sokat javított az Egyesült Államok és Dél-Korea viszonyán is: az államfők megerősítették az országaik közötti szövetséget azok után a feszültségek után, amelyeket Trump politikája okozott. Donald Trump ugyanis  gyengének bélyegezte Munt,  és azzal fenyegetőzött, hogy kivonja az amerikai csapatokat Dél-Koreából.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk