Izrael és a Hamász is betartotta eddig a tűzszünetet

  • narancs.hu
  • 2021. május 22.

Külpol

A tizenegy napos konfliktust követően egyiptomi közvetítők tárgyalnak a két féllel a tartós fegyvernyugvásról.

Bár az izraeli rendőrség pénteken összecsapott palesztin tüntetőkkel Jeruzsálemben, a tűzszünet aznap hajnali életbe lépése óta a Hamász nem lőtt ki rakétákat Izraelre, és az izraeli hadsereg sem mért csapást az enklávéra. Palesztin tisztségviselők szerint a megrongált infrastruktúra újjáépítése több tízmillió dollárba fog kerülni. Izraelben tizenhárman, míg a kétmillió lakosú Gázai övezetben kétszáznegyvennyolcan vesztették életüket az elmúlt napokban. A pusztítás aggodalmakat vetett fel a területen élő palesztinok humanitárius helyzetével kapcsolatban.

Pénteken egyiptomi küldöttség utazott Izraelbe, hogy a tűzszünet megerősítéséről tárgyaljon – mondták a Hamász tisztségviselői. A delegáció azóta Izrael és a Gázai övezet között ingázik, és a közvetett tárgyalások szombaton is folytatódtak. Az egyiptomi külügyminisztérium közleménye szerint az izraeli és az egyiptomi diplomácia vezetői szombaton megbeszélést folytattak egymással és megállapodtak a kommunikációs csatornák további fenntartásában a tartós béke megteremtése érdekében.    

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe utazik, hogy segítsen rendezni a helyzetet, és az újjáépítésről egyeztessen a felekkel. A washingtoni külügyminisztérium még csütörtökön jelentette be Blinken útját, de annak időpontját nem közölte. Egy bennfentes szerint a tárcavezető Izrael és Ciszjordánia mellett Egyiptomot és Jordániát is felkeresi, látogatására pedig a jövő héten kerül sor.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk