Jól gondolja meg, ha Horvátországba készül: belobbant a járvány, szigorítanak

  • narancs.hu
  • 2020. július 11.

Külpol

Rekorszámú új koronavírus-fertőzöttet jelentettek az országban.

Rekordszámú, 116 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek pénteken Horvátországban, így Vili Beros egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak a gyülekezések felülvizsgálatára, szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

„Még mindig tárgyalunk a szükséges intézkedésekről, és a nap végéig pontosítjuk őket” – mondta Vili Beros újságíróknak a Tudományos Tanácsnak a kormány székházában tartott tanácskozása után. Bejelentette azt is, hogy a Covid-19-járvány ellen küzdő operatív törzs visszatér a napi sajtótájékoztatókhoz.

„Nem fogjuk betiltani a gyülekezéseket, de gyorsítani fogjuk az eddig eredményesnek bizonyult járványügyi intézkedéseket” – mondta. Beros közölte, hogy a rendezvényszervezőknek több figyelmet kell szentelniük a járványügyi intézkedések betartására, és nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat a járvány kitörése esetén. Sűrűbben ellenőrzik a gyülekezéseket is, hogy ne váljanak járványgóccá.

„Megvitattuk a határhelyzetet is. Jelentős javulást tapasztaltunk, de tekintettel a járványhelyzet romlására, szigorúbbak lesznek a belépési feltételek, és 14 napos – illetve a PCR-tesz elvégzése idején sokkal rövidebb - önkéntes karantént rendelünk el” – közölte a miniszter. Beros elmondta, hogy sem új, sem általános korlátozásokat nem terveznek, ehelyett szelektív, speciális célpontra irányuló intézkedések lesznek. Andreja Ambriovic Ristov, a zágrábi Rudjer Boskovic Intézet munkatársa elmondta, hogy az operatív törzs által ajánlott intézkedésekkel közel nullára lehet csökkenteni az új fertőzöttek számát. (MTI)

Davor Božinović miniszterelnök-helyettes egy est tévéinterjúban arról beszél, hogy a karantén az Európai Unión kívüli szomszédos országok, Szerbia és Bosznia állampolgárai vonatkozik a karantén. Božinović ezt olyan ésszerű rendelkezésnek nevezte, ami összhangban van az Európai Bizottság ajánlásaival – írta meg az Index.

Neked ajánljuk