Kanadában a 11 év felettieket is beoltják a Pfizer vakcinájával

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 5.

Külpol

A 15 évesnél idősebbek már eddig is megkaphatták, most még lejjebb viszik a korhatárt. 

A kanadai egészségügyi hatóság engedélyezte a 11 évesnél nagyobb gyerekek beoltását az amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával - adta hírül az AP amerikai hírügynökség szerdán, miután a hírt megerősítette Supriya Sharma kanadai egészségügyi főtanácsadó.

Az észak-amerikai országban korábban már engedélyezték ennek az oltószernek a beadását a 15 évesnél idősebb gyerekek esetében.  

A Pfizer cég március végén tett közzé előzetes eredményeket 2260, 12-15 év közötti - önként jelentkező - gyerek beoltásáról. Egyik serdülő sem betegedett meg koronavírustól azok közül, akik dupla oltást kaptak, míg a placebócsoportban 18-an megfertőződtek.

Mellékhatások tekintetében ugyanaz a tapasztalat, mint fiatal felnőtteknél: fájdalom, láz, hidegrázás, fáradtság - főként a második oltást követően.

Az alanycsoportot két éven át figyelemmel fogják kísérni, hogy információk derüljenek ki az oltás biztonságosságáról és arról, hogy milyen hosszú ideig ad védettséget ez a vakcina.  

A 37,6 millió lakosú Kanadában eddig az emberek 34 százaléka kapott legalább egy oltást. A májusi tervben legkevesebb 10 millió lakos oltása szerepel.

Neked ajánljuk