Letartóztatták a katari pénzügyminisztert Dubajban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.05.06 17:22

Külpol

Közpénz helytelen kezelésével és hivatali hatalommal történő visszaéléssel gyanúsítják.

A QNA katari állami hírügynökség csütörtöki beszámolója alapján írta meg az MTI, hogy Dubajban őrízete vették az öböl menti emírség pénzügyminiszterét közpénz helytelen kezelése és hivatali hatalommal történt visszaélés gyanújával.

Ali Serif el-Emadi 2013-tól töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget a kőolajban és földgázban gazdag államban. Ugyancsak ő a Katari Nemzeti Bank igazgatótanácsának elnöke – ez a pénzintézet a legnagyobb hitelfolyósító a Közel-Keleten és Afrikában. Az amerikai egyetemen végzett Emadit a The Banker című nemzetközi pénzügyi magazin „2020 legjobb minisztere a régióban” minősítéssel értékelte.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség szerint Emadi a katari pénzügyi világ legfontosabb személyisége. Nevéhez nemcsak a Katari Nemzeti Bank átalakítása fűződik – a bank kicsiny vidéki pénzügyi szolgáltatóból lett a térség legnagyobb hitelintézete – hanem a katari légitársaság és a Katari Beruházási Hatóság vezetőjeként is ismert.

Mint írják, Katarban ritka ilyen magas rangú tisztségviselő korrupciógyanú miatti őrizetbe vétele. Maga az emírség a térség legkevésbé korrupt állama, ám ehhez hozzátartozik, hogy a térségben burjánzik a korrupció.

A Perzsa-öböl-menti állam politikai rendszerével 2017-ben foglalkoztunk részletesebben, amikor kiéleződött konfliktusa szomszédjával, Szaúd-Arábiával. 2022-ben Katar ad otthont a labdarúgó világbajnokságnak, amelyhez az állam az utóbbi években igen nagyszabású beruházásokkal fejlesztette infrastruktúráját.

Az egyébként is sok vitát kiváltó katari rendezésről időközben kiderült, hogy a stadionépítési munkák során többezer, rossz körülmények között dolgoztatott vendégmunkás halt meg, ami után több válogatott, köztük a Norvégok bejelentették, hogy a sportesemény bojkottját fontolgatják.

Neked ajánljuk