Letartóztatták a katari pénzügyminisztert Dubajban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 6.

Külpol

Közpénz helytelen kezelésével és hivatali hatalommal történő visszaéléssel gyanúsítják.

A QNA katari állami hírügynökség csütörtöki beszámolója alapján írta meg az MTI, hogy Dubajban őrízete vették az öböl menti emírség pénzügyminiszterét közpénz helytelen kezelése és hivatali hatalommal történt visszaélés gyanújával.

Ali Serif el-Emadi 2013-tól töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget a kőolajban és földgázban gazdag államban. Ugyancsak ő a Katari Nemzeti Bank igazgatótanácsának elnöke – ez a pénzintézet a legnagyobb hitelfolyósító a Közel-Keleten és Afrikában. Az amerikai egyetemen végzett Emadit a The Banker című nemzetközi pénzügyi magazin „2020 legjobb minisztere a régióban” minősítéssel értékelte.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség szerint Emadi a katari pénzügyi világ legfontosabb személyisége. Nevéhez nemcsak a Katari Nemzeti Bank átalakítása fűződik – a bank kicsiny vidéki pénzügyi szolgáltatóból lett a térség legnagyobb hitelintézete – hanem a katari légitársaság és a Katari Beruházási Hatóság vezetőjeként is ismert.

Mint írják, Katarban ritka ilyen magas rangú tisztségviselő korrupciógyanú miatti őrizetbe vétele. Maga az emírség a térség legkevésbé korrupt állama, ám ehhez hozzátartozik, hogy a térségben burjánzik a korrupció.

A Perzsa-öböl-menti állam politikai rendszerével 2017-ben foglalkoztunk részletesebben, amikor kiéleződött konfliktusa szomszédjával, Szaúd-Arábiával. 2022-ben Katar ad otthont a labdarúgó világbajnokságnak, amelyhez az állam az utóbbi években igen nagyszabású beruházásokkal fejlesztette infrastruktúráját.

Az egyébként is sok vitát kiváltó katari rendezésről időközben kiderült, hogy a stadionépítési munkák során többezer, rossz körülmények között dolgoztatott vendégmunkás halt meg, ami után több válogatott, köztük a Norvégok bejelentették, hogy a sportesemény bojkottját fontolgatják.

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.