Kárpátaljai magyarok nyílt levélben kérik Orbánt, támogassa Ukrajna EU-tagságát

  • narancs.hu
  • 2023. december 12.

Külpol

Szerintük fontos lépés lenne a kisebbségek jogainak további megerősítése érdekében.

Nyílt levélben kérik a kárpátaljai magyarok az Európai Tanács elnökét, Charles Michelt és Orbán Viktort, hogy támogassák Ukrajna EU-csatlakozását

olvasható az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közösségi oldalán. Az UMDSZ nyilatkozata reakció a magyar kormány álláspontjára, miszerint elutasítják, hogy az unió megkezdje a tárgyalásokat Ukrajna tagságával kapcsolatban. Minderről pontos döntés a december 14-15-i EU-csúcson születhet.

"Kedves Charles Michel elnök úr! Tisztelt Magyarország miniszterelnöke, Viktor Orbán! Mi, a Kárpátaljai Magyar Nemzeti Közösség képviselői nagy reménnyel és kéréssel fordulunk Önökhöz a 2023. december 14-15-re tervezett, Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről szóló döntés támogatására.

Ukrajna az elmúlt évben jelentős előrelépést tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó európai bizottsági ajánlások végrehajtása terén. Az ukrán parlament által elfogadott új törvényjavaslat jelentősen tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit és teljes támogatásunkat élvezi. Ugyanakkor reméljük, hogy az említett átfogó törvényben elfogadott összes normát az ukrán jogszabályok normatív dokumentumaiban megvalósítják, figyelembe véve a kárpátaljai magyarok közszervezetei által benyújtott javaslatokat. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy megerősítsük Ukrajna elkötelezettségét a különböző nemzetiségű emberek jogainak megerősítésére országszerte és különösen Kárpátalján.

Határozottan felszólítjuk az uniós tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassa Ukrajnát az európai integráció útján.

A demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására tett lépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezi, és úgy gondoljuk, Ukrajna megérdemli az ebbe az irányba tett erőfeszítéseit. Ukrajna még az Orosz Föderáció Ukrajnába irányuló teljes körű inváziója alatt is folytatja a szükséges reformokat, és továbbra is hű az európai integrációs értékekhez.

Hálásak vagyunk, hogy odafigyeltek erre a témára, és reménykedünk egy pozitív döntésben, amely hozzájárul Ukrajna jövőjéhez és az európai közösség megerősítéséhez" – áll a levélben, amit több kárpátaljai politikus is aláírt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.