Donald Tuskot választotta a lengyel parlament miniszterelnöknek

Külpol

Hivatalba lépéséhez még a köztársasági elnök aláírására van szükség. 

A lengyel parlamenti alsóház (szejm) Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét választotta meg kormányfőnek.

A 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott Tusk jelöltségére, 201-en ellene voksoltak, senki sem tartózkodott, de 10-en nem voltak jelen. Támogatta Tuskot a négy frakcióból álló többségi parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője.

A szejm hétfő délután nem szavazott bizalmat a Mateusz Morawiecki vezette, november végén beiktatott kormánynak. A bizalmi szavazás során mindössze 190 szavazatot kapott 266-tal szemben. A köztársasági elnök jelöltjének kudarca után a lengyel alkotmány szerint a szejm maga választhat miniszterelnököt. A kinevezés joga ez esetben is az államfőé, de az ilyen jelöltet köteles kinevezni és felesketni.

A KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, Donald Tusk kedden mutatja be kormányát, és programbeszédet mond, majd aznap róla és a kormányáról bizalmi szavazás is várható.

Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be.

Úgy tudni, Tusk pénteken már informális egyeztetést tartott kabinetje miniszterjelöltjeivel.

Donald Tusk 2003-2014-ben volt a PO elnöke, 2021-ben újból átvette a párt irányítását. 2007-2014-ben a lengyel kormány élén állt, utána az Európai Tanács elnökének (2014-2019), valamint az Európai Néppárt (EPP) elnökének (2019-2022) tisztségét töltötte be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk