Keddig vár Brüsszel a lengyel-magyar válaszra vétóügyben

  • narancs.hu
  • 2020. december 7.

Külpol

Elutasítás esetén jöhet a B-terv.

Legkésőbb kedden választ vár Magyarország és Lengyelország kormányától az Európai Unió vezetése arra, hogy a 2021-2027-es költségvetéséről és a helyreállítási alapról a két ország résztvételével vagy nélkülük kell-e tervezni – mondta a Reutersnek egy névtelenséget kérő EU-s diplomata.

Amennyiben a két ország elutasító lesz, továbblépnek a B-terv élesítésével. A Telex ezzel kapcsolatban emlékeztet: a 750 millárd eurós helyreállítási alapot az Európai Unió 25 tagállamával terveznék be, Magyarország és Lengyelország kihagyásával, ugyanakkor az EU büdzséjének a kérdését ez nem oldaná meg, kénytelenek lennének csökkentett költségvetésre áttérni. A Portfolio szerint pedig az ultimátumnak ható javaslat mögött olyan tárgyalások vagy ajánlatok lehetnek, amiket a német elnökség tehetett a két ország számára.

Külön forrásokat kér a városoknak Budapest és Varsó

250 magyar és lengyel önkormányzat nevében írt levelet az Európai Unió vezetőinek Karácsony Gergely és Rafal Trzaskowski budapesti és varsói főpolgármester azt kérve, ha a két ország kormánya kitart az EU-s büdzsé vétója mellett, az Unió nyisson meg közvetlen forrásokat a helyhatóságok számára. Karácsony és Tzaskowski ezt hétfői nemzetközi online sajtótájékoztatóján jelentette be. "Nem válhatunk a magyar és a lengyel kormány politikájának áldozatává" – mondta a két főpolgármester kiemelve, ellenzik kormányaiknak az EU-s büdzsé ügyben folytatott politikáját, ami nem fejezi ki a lengyel és a magyar nép érdekeit, értékeit.

Figyelmébe ajánljuk