Politico: Orbán Viktor Európa egyik legbefolyásosabb embere

  • narancs.hu
  • 2020. december 7.

Külpol

Konkrétan a negyedik.

Európa negyedik legbefolyásosabb emberének választotta Orbán Viktort a Politico „cselekvők” kategóriában. A magyar miniszterelnököt az Európai Gyógyszerügynökség vezetője, Emer Cooke és Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke előzi meg, ám azt még nem tudni, ki kapta az első helyet. 

A lap szerint Orbán a migrációs vita megnyeréset  követően illiberális demokráciát épített Magyarországon, mindeközben sikeresen elkerülte a különféle EU-s büntetéseket. Hozzáteszik, az elmúlt egy évtizedben a „két lépést előre, egy lépést hátra” technikával lebontotta az országa demokratikus intézményrendszerét.

Figyelmeztetnek, hogy a magyar miniszterelnök következő nagy dobása – az EU-s vétó – egy következő szintre emelte politikailag. Bár egyelőre még nem világos, hova fut ki a vita, a nyugati országoknak azt kell kitalálniuk, hogyan dönthetnének a költségvetésről és a helyreállítási alapról Orbán megkerülésével. Ha ez sikerül, akkor a Politico szerint teljes joggal merül fel a kérés:

„Mi érteme van annak, hogy Magyarország az EU-ban maradjon?”

Orbánt a Politico listáján Emmanuel Macron francia elnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök követi.

(Politico)

Figyelmébe ajánljuk