Készülődnek a delegációk a béketárgyalások folytatására

  • narancs.hu
  • 2022. március 3.

Külpol

Az ukránok humanitárius folyosók létrehozását szeretnék elérni.

Csütörtökön kerül sor az oroszok és az ukránok közötti béketárgyalások következő fordulójára Fehéroroszországban. Az ukránok már megérkeztek, erősítette meg Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója. 

Korábban egy videókonferencia alkalmával erősítette meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy a tárgyalásokra mindenképp sor kerül. Kitért arra is, hogy az ukrán fél szándékosan érkezik később, ezt azonban semmi sem bizonyítja. Megemlítette azt is, hogy Ukrajna az Egyesült Államok bábállama, közölte a CNN

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén csütörtökön azt mondta, hogy az orosz delegáció egész éjjel várta az ukrán tárgyalófeleket, ahogy most is azt teszi. Mint tudják, a tárgyalások még nem kezdődtek el, az ukránok nyilvánvalóan nem sietnek, reméljük, hogy hamarosan megérkeznek -tette hozzá. 

Az első alkalommal, hétfőn öt órán keresztül folytak a tárgyalások, eredménytelenül.

Ezek után úgy volt, hogy a béketárgyalás szerdán folytatódik, ám csütörtökre került át az időpont. Akkor az is szóba került, hogy a tűzszünetről is tárgyalhatnak az ukránok és az oroszok.

A tárgyalások során Kijev egyik fő célja az ún. humanitárius folyosó kialakítása.

Egy ilyen útvonal lehetővé teszi azt, hogy a civilek biztonságban elmeneküljenek a háború sújtotta területekről. Mostanra elérte az egymillió főt az Ukrajnából menekülők száma, közben pedig az oroszok folyamatosan támadják a nagyobb ukrajnai városokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Ukrajnát demilitarizálni, illetve nácítlanítani kell. Hozzátette azt is, Kijevnek is jóvá kell hagyni, hogy a Krím-félsziget hivatalosan is Oroszországhoz tartozik. A Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot pedig már elismerte Moszkva – írja a BBC

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk