Két hónap múlva akár tesztelhetik is a német koronavírus-oltást

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Külpol

Ha minden jól megy, őszre akár lehet is oltásunk. De sokak szerint ez túlzottan optimista képzelgés.

Júniusban kezdhetik el tesztelni embereken az új tipusú koronavírus ellen Németországban kifejlesztett védőoltást – tudatta az MTI beszámolója szerint az oltáson dolgozó biotechnológiai cég, a CureVac szóvivője. A januárban elkezdett fejlesztés mindenben a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását.

Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart. Ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.

Akár őszre kész is lehetnek

A legjobb esetben már ősszel nagyobb tételben gyárthatják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltást. De szakértői vélemények alapján ez igen derülátó jóslat. A Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) szerint inkább 2021 tavaszára várható nagy biztonsággal a világjárvány leállítására alkalmas oltás. Az RKI vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy védőoltás és a vírus által okozott betegség (Covid-19) elleni gyógyszer hiányában a járvány csak akkor ér véget, ha az emberek 60-70 százaléka túlesik a fertőzésen.

Ildefonso Hernandez-Aguado, aki a H1N1 influenzajárvány idején a spanyol kormány közegészségügyi hivatalát vezette, így vélekedett egy korábbi interjúban a Narancsnak: „Másfél év a minimum, hiszen teljesen a nulláról kell kezdeni az előállítását. Meg kell tervezni az oltóanyagot, tesztelni kell, végig kell mennünk egy engedélyeztetési folyamaton. Egy ilyen vakcina alkalmazása előtt biztosra kell mennünk, hogy nem okozunk a lehetséges mellékhatások miatt nagyobb kárt, mint amit elhárítani próbálunk. Ráadásul nem lesz egyszerű legyártani sem a többmillió vakcinát. Míg az influenzavírus esetében évek alatt sikerült felépíteni egy nagyobb gyártókapacitást, koronavírus ellen még nem gyártottunk milliószámra vakcinákat.

Nemzetközi összefogás

A német vakcinát gyártó CureVac 2000 óta működik. Egy kutatói munkacsoport alapította a tübingeni egyetemen. Eredeti szakterülete a daganatos betegségek gyógyítása géntechnológiai megoldásokkal. A részvénytársasági formában működő biotechnológiai cég fő tulajdonosa a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP egyik alapítója, Dietmar Hopp.

A vállalat a többi között a német, a kanadai és a japán kormány, és a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával a járványok megelőzését szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) finanszírozásával vágott bele a fejlesztésbe az év elején.

Trump is lecsapott rá

Igazán híressé azután váltak, hogy Donald Trump amerikai elnök március elején a cég néhány nappal később távozott vezetőjével folytatott megbeszélésén igyekezett kizárólag Amerika számára biztosítani a fejlesztés eredményét.

A CureVac állásfoglalásában leszögezte, hogy az egész világ rendelkezésére bocsátják a vakcinát, ha sikerül kifejleszteni. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 80 millió euróval (29 milliárd forint) támogatják a fejlesztést.

Évi több száz millió adag

A CureVac a legutóbbi adatai szerint évi több száz millió adag védőoltás gyártására alkalmas kapacitással rendelkezik. A tervek szerint a következő két évben bővítik a kapacitást, így elérik az évi több milliárd darabos nagyságrendet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?