Két nap múlva áram nélkül maradhatnak a kórházak Gázában

  • narancs.hu
  • 2023. október 15.

Külpol

A térségben ötezer várandós nő valószínűleg ellátás nélkül fogja világra hozni gyermekét. 

Két napon belül elfogy azokban a generátorokban az üzemanyag, amik a Gázai övezet kórházainak áramellátását adják – számolt be a Sky News. Az amerikai AP közben arról ír, hogy ha nem lesz áram, akkor ezrek halhatnak meg, mivel a kórházak tele vannak sebesültekkel.

Mint a hvg.hu összeállításából kiderül, mindez nem csupán az övezet északi részén található kórházat érinti, amit az izraeli hadsereg (IDF) evakuálásra szólított fel, hanem délen, Khan Younisban zsúfolásig telt Nasszer Kórházat is.

Az ENSZ beszámolója szerint a Nasszer Kórházban sok a három év alatti gyerek, és nagyon sokan vannak azok, akik a bombázás okozta sérülésekkel kerültek kórházba.

Az intézmény intenzív osztályán az AP szerint 35 beteg van lélegeztetőgépen, hatvan pedig dialízisre vár.

Északon a Kamal Adwan Kórházban is sok a gyerek, azonban a helyi orvosok szerint képtelenség az, amit az IDF elvár, nem tudják evakuálni az intézményt, mivel a hozzájuk érkező sérültek közül sokan olyan állapotban vannak, amiben nem lehet őket mozdítani, mert belehalnának.

A legnagyobb bajban viszont a Shifa Kórház van, az övezet északi részén. Hozzájuk annyira sokan érkeztek, majd haltak meg súlyos sérüléseik miatt, hogy a hullaház már nem tudta befogadni a rengeteg testet, így legalább száz palesztint temettek tömegsírba. A kórház ráadásul jelenleg menekülttáborként is funkcionál, ugyanis a palesztinok oda húzódnak, mivel tudják, hogy az izraeli légierő kórházat nem fog bombázni.

A generátorok üzemanyagát az az erőmű szolgáltatta, aminek utánpótlását Izrael a Hamász október hetediki terrortámadása után két nappal vágta el.

Az ENSZ közben közölte: információik szerint

az övezetben ötvenezer várandós nő van, ők pedig rémálomszerű helyzettel néznek szembe,

hiszen az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll – írja a CNN. Az ötvenezer nőből ötezren hamarosan világra fogják hozni gyermeküket, azonban jó eséllyel nem lesz, ahol szakszerű ellátást kaphatnának.

Dominic Allen, az ENSZ egyik munkatársa a CNN-nek azt mondta, hogy a helyzetet csak humanitárius folyosó nyitásával, a segítség beengedésével lehet megoldani.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk