Két olyan politikus is indulna May miniszterelnöki posztjáért, aki korábban pont a Brexit miatt mondott le

  • narancs.hu
  • 2019. május 26.

Külpol

Vajon azóta okosabbak lettek Brexit-ügyben?

Theresa May brit miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy június hetedikével távozik a kormány éléről. Azóta már heten jelentkeztek May utódjaként, köztük két korábban lemondott miniszter is – írja az Index a BBC nyomán.

Itt a vége: könnyek között jelentette be lemondását Theresa May

Felkészül Boris Johnson? Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig várhatóan ő marad a kormányfő.

Az egyik új jelölt Dominic Raab, aki tavaly novemberig volt a Brexitért felelős miniszter és azért mondott le, mert – indoklása szerint – nem tudná tiszta lelkiismerettel támogatni az ősszel bemutatott kilépésre vonatkozó megállapodástervezetet.  A másik jelölt Andrea Leadsom egykori környezetvédelmi miniszter, aki May kormányában fontos szerepet töltött be, mivel ő volt az alsóházi ügymenetért felelős kabinettag.

Raab inkább megállapodás híve, ugyanakkor álláspontja szerint Nagy-Britanniának legkésőbb október 31-ig enélkül is ki kell lépnie. Ugyanezen a véleményen van Leadsom is.

Jelen állás szerint a következő hét politikus jelentkezett be May székéért:

Jeremy Hunt külügyminiszter,

Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter,

Matt Hancock egészségügyi miniszter,

Boris Johnson korábbi külügyminiszter,

Esther McVey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter,

Dominic Raab,

Andrea Leadsom

Figyelmébe ajánljuk