Két Srí Lanka-i pék miatt tört ki migránspánik Hargitán

  • 2020. január 28.

Külpol

Népszavazást kezdeményeznének a helyiek, hogy így zavarhassák el a külföldi pékeket.

A Hargita megyei Gyergyóditrót egyik pékségében két Srí Lanka-i pékmester dolgozik - nincs ebben semmi különös, korábban is volt már példa külföldi munkaerő alkalmazására a helyi pékségben. Most azonban a Maszol.ro szerint teljesen elszabadultak az indulatok az alig 5 ezer fős településen: "Migránsmentes Ditrót akarunk" néven Facebook-csoport alakult, amihez a település fele, közel 2500 fő csatlakozott már. A háborgók már ott tartanak, hogy népszavazást kezdeményeznének, hogy a két péket eltüntessék a településről; ezen felül a fizikai erőszak alkalmazása is előkerült már a csoportban. A pékek két hete dolgoznak Gyergyóditrón, ennyi idő elég volt, hogy elterjedjen az a rémhír, hogy migránsokat telepítenek a településre.

Köllő Csaba, a pékség tulajdonosa szerint személyi konfliktus állhat a balhé hátterében, a külföldi pékek ugyanis család nélkül érkeztek, nem letelepedni, hanem dolgozni akarnak, és egyébként hivatalosan vannak itt, minden iratuk rendben van. "Ha bennünket így fogadtak volna külföldön, most nagy bajban lennénk!" - nyilatkozta a pékség tulajdonosa, utalva arra hogy a település több lakosa is külföldön vállalt állást.

Puskás Elemér polgármester szerint szerdán tartanak tanácsülést, ahol ugyan hivatalosan nem terveztek beszélni a külföldi pékekről, de már többen jelezték, hogy fel kívánják vetni a témát, és a népszavazást is forszírozni fogják. Puskás szerint jó lenne, ha helyiek dolgoznának Gyergyóditrón, de ők pont azért mennek külföldre, mert nem fizetik meg őket. Az uszítást a polgármester sajnálatosnak nevezte.

Via Index

 

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.