Netanjahu visszavonta mentelmi jogi kérelmét

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Külpol

Az Orbánnal is jó kapcsolatot ápoló izraeli miniszterelnököt hivatali hatalommal történő visszaéléssel, csalással és korrupcióval vádolják.

A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását. Ám miután Benjámin Netanjahu visszavonta ezt a kérelmet, erre nem kerülhetett sor. Következő lépésként a főügyész benyújtja a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a vádiratokat, és várhatóan az előrehozott választások után megkezdődik a bírósági eljárás – írja az MTI. Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások nyomán megalakuló új parlamenttől.
Netanjahu és az őt támogató jobboldali vallásos pártok részrehajlónak és átpolitizáltnak nevezték az eljárást. „Mivel nem kaptam méltányos eljárást, mivel a kneszet tevékenységének minden szabályát durván lábbal taposták, és mivel az eljárás eredményét megfelelő tárgyalások nélkül előre meghatározták, úgy döntöttem, hogy nem hagyom folytatni ezt a piszkos játékot” – indokolta meg Facebookon Netanjahu a lépését.
Aviháj Mandelblit államügyész novemberben három vádirat benyújtását jelentette be a jobboldali Likud párt élén álló Benjámin Netanjahu ellen hivatali hatalommal történő visszaélés, csalás és korrupció megalapozott gyanúja miatt. Izrael történetében ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő miniszterelnök ellen emeltek vádat. Az izraeli jogrend értelmében a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére a mentelmi jogi kérelem benyújtására, amit az erre szolgáló időszak végén a kormányfő megtett. A botrány miatt már korábban is több ezren vonultak utcára a miniszterelnök lemondását követelve.

Figyelmébe ajánljuk