Kettévágta a Gázai övezetet az izraeli hadsereg, atomtengeralattjárót küldött Amerika a Közel-Keletre

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Külpol

Izrael nyitott a humanitárius tűzszünetre, de nem hisz a Hamásznak, hogy elengedik a túszokat.

Kettévágta a Gázai övezetet egy észak-gázai és egy dél-gázai zónára az izraeli hadsereg

– közölte vasárnap este Daniel Hagari katonai szóvivő. A BBC azt írja, hogy Izrael hadserege Gázaváros mellett, annak déli részén elérte a partvonalat. Hagari szerint ezzel a várost teljesen körbezárták. A katonai szóvivő elmondása szerint a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba.

Az izraeli hadsereg tegnap este kiterjesztette a légicsapásokat a palesztin térségben, hogy tovább fokozza a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet északi részén és Gázaváros nagy részén. Nem sokkal korábban a PalTel palesztin távközlési vállalat bejelentette, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint közel tízezer ember halt meg Gázában azóta, hogy Izrael megkezdte hadjáratát, válaszul a Hamász október 7-i támadásaira.

Az IDF szóvivői egysége hétfő reggel azt közölte, hogy Dzsamál Músza, a Hamász gázai övezeti különleges biztonsági szolgálatának vezetője az éjszaka folyamán életét vesztette az izraeli légierő támadásában írja a Haaretz. A közlemény szerint a támadás során, amelyet a hadsereg hírszerzése és a Sin Bét biztonsági szolgálat irányított, további Hamász-parancsnokokat öltek meg.

Izrael nyitott a humanitárius tűzszünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti

– közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap. Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését. Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol "nem érheti baj" őket, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. A nagykövet a polgári lakosok halálát tragikusnak nevezte, ugyanakkor kiemelte, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik.

Az X-en jelentette be az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága, hogy

egy Ohio-osztályú atomtengeralattjárót küldtek a Közel-Keletre.

A térségben a Hamász támadását követően már megjelent az ország két repülőgép-hordozója, a USS Gerald R. Ford és a Nimitz-osztályú Dwight D. Eisenhower – írjaHaaretz.

Mindeközben a jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le a Gázai övezetbe – számolt be hétfőn kora reggel II. Abdalláh jordániai király. "Rettenthetetlen légierőnk személyzete éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a levegőből a gázai jordániai tábori kórház területére" – közölte Abdullah király az X-en.

"Ez a mi kötelességünk, hogy segítsük a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett" – írta az uralkodó. A The Times of Israel című lap szerint nem volt világos, hogy a segélyszállítmányok eljutottak-e a kórházba, illetve hogy a művelet Izrael tudtával vagy jóváhagyásával történt-e. Más X-felhasználók reagáltak Abdullah király posztjára, mondván, hogy az állítás nem igaz, és hogy a segélyt egy egyiptomi repülőtérre szállították. Izrael követeli, hogy ellenőrizzék a segélyszállítmányokat, amelyek eddig csak az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül jutottak el a Gázai övezet déli részébe. Az izraeli hadsereg szerint ezzel azt akarják megakadályozni, hogy fegyvereket csempésszenek a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászhoz. Segélyszervezetek szerint az Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe eddig teherautókkal érkezett segélyszállítmányok közel sem elegendőek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.