Kettévágta a Gázai övezetet az izraeli hadsereg, atomtengeralattjárót küldött Amerika a Közel-Keletre

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Külpol

Izrael nyitott a humanitárius tűzszünetre, de nem hisz a Hamásznak, hogy elengedik a túszokat.

Kettévágta a Gázai övezetet egy észak-gázai és egy dél-gázai zónára az izraeli hadsereg

– közölte vasárnap este Daniel Hagari katonai szóvivő. A BBC azt írja, hogy Izrael hadserege Gázaváros mellett, annak déli részén elérte a partvonalat. Hagari szerint ezzel a várost teljesen körbezárták. A katonai szóvivő elmondása szerint a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba.

Az izraeli hadsereg tegnap este kiterjesztette a légicsapásokat a palesztin térségben, hogy tovább fokozza a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet északi részén és Gázaváros nagy részén. Nem sokkal korábban a PalTel palesztin távközlési vállalat bejelentette, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint közel tízezer ember halt meg Gázában azóta, hogy Izrael megkezdte hadjáratát, válaszul a Hamász október 7-i támadásaira.

Az IDF szóvivői egysége hétfő reggel azt közölte, hogy Dzsamál Músza, a Hamász gázai övezeti különleges biztonsági szolgálatának vezetője az éjszaka folyamán életét vesztette az izraeli légierő támadásában írja a Haaretz. A közlemény szerint a támadás során, amelyet a hadsereg hírszerzése és a Sin Bét biztonsági szolgálat irányított, további Hamász-parancsnokokat öltek meg.

Izrael nyitott a humanitárius tűzszünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti

– közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap. Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését. Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol "nem érheti baj" őket, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. A nagykövet a polgári lakosok halálát tragikusnak nevezte, ugyanakkor kiemelte, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik.

Az X-en jelentette be az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága, hogy

egy Ohio-osztályú atomtengeralattjárót küldtek a Közel-Keletre.

A térségben a Hamász támadását követően már megjelent az ország két repülőgép-hordozója, a USS Gerald R. Ford és a Nimitz-osztályú Dwight D. Eisenhower – írjaHaaretz.

Mindeközben a jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le a Gázai övezetbe – számolt be hétfőn kora reggel II. Abdalláh jordániai király. "Rettenthetetlen légierőnk személyzete éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a levegőből a gázai jordániai tábori kórház területére" – közölte Abdullah király az X-en.

"Ez a mi kötelességünk, hogy segítsük a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett" – írta az uralkodó. A The Times of Israel című lap szerint nem volt világos, hogy a segélyszállítmányok eljutottak-e a kórházba, illetve hogy a művelet Izrael tudtával vagy jóváhagyásával történt-e. Más X-felhasználók reagáltak Abdullah király posztjára, mondván, hogy az állítás nem igaz, és hogy a segélyt egy egyiptomi repülőtérre szállították. Izrael követeli, hogy ellenőrizzék a segélyszállítmányokat, amelyek eddig csak az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül jutottak el a Gázai övezet déli részébe. Az izraeli hadsereg szerint ezzel azt akarják megakadályozni, hogy fegyvereket csempésszenek a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászhoz. Segélyszervezetek szerint az Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe eddig teherautókkal érkezett segélyszállítmányok közel sem elegendőek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk