Kijevben van Joe Biden

  • narancs.hu
  • 2023. február 20.

Külpol

Az amerikai elnök meglepetésszerűen érkezett hétfőn az ukrán fővárosba. 

A CNN beszámolója szerint Joe Bidennek ez az első útja Ukrajnába azóta, hogy Oroszország tavaly február 24-én megtámadta az országot. Biden találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel felkereste az ukrán főváros egyik látványosságát, a Szent Mihály templomot. A hvg.hu amerikai híradások alapján összeállított szemlézése szerint ekkor éppen légiriadó volt Kijevben

"Kijevben vagyok, hogy találkozzam Zelenszkij elnökkel, és megerősítsem rendíthetetlen és lankadatlan elkötelezettségünket Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása mellett"

- mondta Joe Biden. Hozzátette, amikor Putyin csaknem egy éve elindította invázióját, azt hitte, Ukrajna gyenge, a Nyugat pedig megosztott, ám tévedett. Az amerikai elnök egyben bejelentette, országa továbbra is katonai felszerelésekkel támogatja Ukrajnát, a héten pedig újabb szankciókat hoz Oroszország ellen.

Kommentárok szerint Biden látogatásásának előkészítése titokban zajlott. A New York Times azt írja, az amerikai elnök repülőgépe Lengyelországban szállt le, Biden pedig a lengyel-ukrán határról vonattal utazott Kijevbe. A cikk szerint az egész utat úgy készítették elő, mintha az amerikai elnök Varsóba készülne. Mindezzel kapcsolatban a 24.hu arról számolt be, Joe Biden szombaton este azt követően szállt fel Washingtonból, hogy feleségével szokatlan módon egy étteremben vacsorázott.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az amerikai elnök kedden és szerdán kétnapos látogatáson vesz részt Varsóban, ahol mások mellett Andrzej Duda lengyel elnökkel is tárgyal majd. Azt azonban tagadták, hogy útba ejti Kijevet is előtte. A Fehér Ház még vasárnap este kiadott egy hivatalos értesítőt az elnök hétfői programjából, melyen az szerepelt, hogy Washingtonban lesz és este indul Varsóba. Ehhez képest az már akkor több ezer kilométerrel arrébb tartózkodott.

Biden látogatásáról Zelenszkij hivatalos Telegram csatornáján számolt be. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!