Kilenc humanitárius folyosót nyitnak, Mariupolból is kivezet majd egy

  • narancs.hu
  • 2022. március 17.

Külpol

Így talán a napok óta veszteglő humanitárius konvoj is célba érhet.

Csütörtökre kilenc humanitárius folyosó megnyitásáról született megállapodás, úgy tudni, ezek között van olyan is, amelyik az ostromlott Mariupolból vezet ki – közölte az ukrán kormány. A CNN híre szerint az elmúlt napokban egyre többen próbálták elhagyni Mariupolt, de működő humanitárius folyosó híján ez szinte lehetetlen volt.

Ennek némiképp ellentmond Vadim Bojcsenko polgármester közlése, aki szerint az elmúlt két napban 6500 személyautó tudott távozni Mariupolból, annak ellenére, hogy a város környékén nem volt tűzszünet.

Arra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is utalt rá, hogy az evakuáció nem tudott működni szerdán, mert az orosz csapatok nem hagyták abba az ágyúzást. Szintén emiatt a városba tartó humanitárius konvoj is napok óta a mintegy 80 kilométeres távolságban vesztegel, de az ukrán hatóságok szerint most mód nyílhat arra, hogy a segítség is bejusson Mariupolba.

Irina Verescsuk illetékes ukrán miniszter szerint a kijevi régióban más humanitárius folyosókról is megállapodás született. Hozzátette, az ukrán kormány humanitárius segélyek szállítását tervezi számos városba, köztük Hosztomelba is.

(CNN)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk