9 orosz katonáért cserébe elengedték az elrabolt polgármestert

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. március 17.

Külpol

Ivan Fedorov melitopoli polgármester szabadsága fejében foglyul ejtett orosz katonákat engedett szabadon az ukrán hadsereg. A fiúk nagyrészt 2002-es, 2003-as születésűek.

Csütörtökön délután is tartott még a mariupoli színház romjai alatt rekedt emberek kimentése – írja a 24.hu.

Az épületben 1300-an voltak, amikor bomba találta el, délutánig 130 embert sikerült kihozni, mert nincsenek elegen a mentésnél. A helyiek próbálják eltakarítani a romokat.

Az ukrán elnök sajtóreferense közölte csütörtökön, hogy Melitopol polgármesterét – akit korábban orosz katonák hurcoltak magukkal, és erről videófelvétel is készült – fogolycsere révén sikerült kiszabadítani. Kilenc fogságba esett orosz katonát engedtek szabadon cserébe Ivan Fedorovért.  Darija Zarvina sajtóreferens azt mondta, hogy

az elengedett katonák 2002-es és 2003-as születésűek,  „valójában gyerekek”,

akik nem hivatásosok, hanem sorkatonai szolgálatukat töltik.

A kijevi védelmi minisztérium azt állítja hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy nemrég több mint harminc, sérült szíriai zsoldos érkezett Oroszországból a szíriai orosz Hmejmim légitámaszpontra, olyanok, akik az ukrajnai harcokban sebesültek meg.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a sérültek látványa elkedvetlenítette Szíriában az ukrajnai háborúban orosz oldalon részt venni készülő szíriai zsoldosokat, többen visszavonták jelentkezésüket, de feljegyeztek olyan eseteket is, amelyekben a korábbi jelentkezők állítólag megcsonkították magukat, hogy mégse kelljen harcba menniük. A jelentésben – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál és az UNIAN ukrán hírügynökség is idézett – azt írták: a zsoldosok egy része úgy tekint az ukrajnai akcióra, amelyhez előbb Oroszországba, illetve Fehéroroszországba kell utazniuk, mint dezertálási lehetőségre, mert Ukrajnába jutva azután illegális bevándorlóként az Európai Unióba akar eljutni. Az MTI hozzáteszi: az ukrán hírszerzés semmivel nem támasztotta alá ezt az állítólagos értesülését.

Ukrajnai h?bor?

 
Harkiv, 2022. március 17. Tüzérségi támadásban megrongálódott ház előtt készít szelfit egy asszony.  Fotó: Vaszilij Zlobszki
 

 Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője csütörtökön Moszkvában azt mondta, Ukrajnában biológiai fegyvert akartak előállítani.

Az MTI beszámolója szerint a tábornok bemutatott egy 2015. március 6-i keltezésű dokumentumot, amely szerinte a Pentagon közvetlen részvételét „bizonyítja” az ukrajnai katonai biológiai projektek finanszírozásában. Kirillov szerint bevett gyakorlat, hogy az Egyesült Államok harmadik országokban, így Afrikában és Ázsiában a helyi nemzeti egészségügyi hatóságok segítségével titkolja el az ott folytatott amerikai egészség- és járványügyi projektek költségét. Azt állította, hogy az Egyesült Államok Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynöksége (DTRA) és a Black and Veatch amerikai vállalat ukrajnai bio-laboratóriumokkal kiviteleztette az U-P8 kódjelű projektet, amelynek célja a krími-kongói vérzéses láz, a leptoszpirózis és a hantavírus kórokozóinak tanulmányozása. Érvelése szerint az amerikai katonai biológusok azért ezt a helyszínt választották, mert ezeknek a patogéneknek Ukrajna és Oroszország is természetes előfordulási helye, így bevetésük a betegség természetes kitörésének álcázható.

Kirillov szerint a Pentagon és az ukrán egészségügyi tárca által megkötött együttműködési megállapodás alapján a pénzt, az összesen 32 millió dolláros támogatást valójában az ukrán védelmi minisztérium kijevi, odesszai, lvivi és harkivi laboratóriumai kapták a tengerentúlról. Megjegyezte, hogy az U-P8 projekt további finanszírozást kapott, és a megvalósítás határidejét meghosszabbították.

 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig a tárca honlapján csütörtökön azt közölte, hogy az ENSZ Nemzetközi Bíróságának (ICJ) nincs joghatósága Ukrajna Oroszország elleni keresete ügyében.

 

„Azzal, hogy a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény alapján keresetet nyújtott be a Nemzetközi Bíróságon, Ukrajna egyértelműen visszaélt annak joghatóságával. A bíróságnak nincs joghatósága ebben a konkrét ügyben, és mi tartjuk magunkat eme objektív tényhez” – írta Zaharova, kommentálva a Nemzetközi Bíróság ideiglenes intézkedéseiről hozott határozatait az Ukrajna által Oroszország ellen indított új perben.

„Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy az ukrajnai különleges katonai műveletet az ENSZ Alapokmányának 51. cikke szerinti önvédelem joga alapján hajtjuk végre, nem pedig a népirtás elleni egyezmény alapján. Ami az (utóbbi) egyezményt illeti, annak megsértésével éppen Kijevet vádolták meg, és ezzel összefüggésben a bíróság arra kötelezte Ukrajnát, hogy tartózkodjék a helyzet súlyosbításától” – tette hozzá a szóvivő.

Ukrajnai h?bor?

 
Odessza, 2022. március 17. Buszra szállnak a menekülők. Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko
 
 

 Franciaország 300 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a február 24-én kezdődött orosz offenzívával szembeni ellenállásra – jelezte csütörtökön a francia külügyi tárca.

A tájékoztatás szerint Jean-Yves Le Drian külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával folytatott telefonbeszélgetésén megerősítette a 300 millió eurós pénzügyi segítség beindítását, amelyet még Emmanuel Macron államfő ígért meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Franciaország ezenkívül védelmi eszközöket és üzemanyagot is szállít az ukrán erőknek.

Jean-Yves Le Drian azt is jelezte, hogy a francia diplomácia folytatja az erőfeszítéseket európai szinten annak érdekében, hogy Oroszország számára egyre költségesebbé váljék a katonai műveletek folytatása.

 

 Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette minden kapcsolatát a fehérorosz hatóságokkal arra hivatkozva, hogy az ország aktívan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni agressziójában – közölte az Európa Tanács csütörtökön.

A 46 tagot számláló, strasbourgi székhelyű szervezet Miniszteri Bizottsága határozata szerint Fehéroroszországnak nem lesz joga arra, hogy részt vegyen az Európa Tanács ülésein, a szakbizottságok munkájában, és minden más tevékenységében. Kiemelték: a felfüggesztés ugyanakkor nem sérti a Fehéroroszországot, mint a nemzetközi egyezmények szerződő felét megillető jogokat. A Miniszteri Bizottság továbbá úgy döntött, hogy beszünteti a Fehéroroszországgal folytatott technikai együttműködést is, azonban fenntartja és erősíti kapcsolatait a fehérorosz civil társadalommal és az emigrációban élő ellenzékkel.

Fehéroroszország szombaton közölte: öt alegységet küld a déli határhoz, hogy megakadályozza az ukrán csapatok betörését a területére. A helyi védelmi minisztérium leszögezte: mindez nem jelenti azt, hogy a fehérorosz hadsereg bármilyen formában részt venne az orosz hadműveletekben Ukrajna területén. Kijev azt feltételezi azonban, hogy Minszk csatlakozni akar a harcokhoz Oroszország oldalán.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk