Kínában kicsit sem szabad kritizálni a járványkezelést

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 7.

Külpol

1120 fiókot függesztettek fel emiatt a helyi közösségi médiában.

Kína több mint 1100 olyan közösségimédia-fiókot függesztett fel, amely bírálta a kormány járványkezelési intézkedéseit.

Az ott használt Sina Weibo közösségimédia-platform közlése szerint összesen közel 13 ezer olyan szabálysértési ügy indult, melyben a koronavírus elleni központi rendelkezések kidolgozásában részt vevő vagy az azt támogató szakértőket, kutatókat, egészségügyi dolgozókat bírálta valaki.

Ilyen kritizáló megjegyzések miatt 1120 felhasználót függesztettek fel véglegesen vagy ideiglenesen.

Az országot kormányzó Kínai Kommunista Párt korábban jellemzően az egészségügyi és orvosi álláspontra támaszkodott a járványügyi intézkedések hatásosságának és szükségességének igazolásában – aztán az országszerte kirobbant tiltakozások hatására szakított a csaknem három évig fennállt zéró-Covid politikájával, és jelentősen lazított a járványmegelőzési szabályokon.

Nemcsak a karanténkötelezettség szűnt meg, de jórészt a tömeges teszteléssel is felhagytak. Ezután nagy mértékben emelkedett a fertőzések és a halálozások száma.

A közelgő, két hét múlva esedékes kínai újév kapcsán a kínai közlekedési minisztérium arra kérte a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, minimalizálják az utazások számát, különösen az olyan veszélyeztetett társadalmi csoportok védelmében, mint az idősebbek, a várandós nők, a gyerekek vagy a tartós betegségben szenvedők.

Januártól több európai ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Belgium és Svédország is szigorított a Kínából érkező beutazókra vonatkozó szabályokon, de ugyanígy tett Dél-Korea, Ausztrália és az Egyesült Államok is.

A felhasználói szabályzatára támaszkodva a Sina Weibo közölte: tovább növelik a „törvényellenes tartalmak” elleni eljárások hatékonyságát annak érdekében, hogy „a felhasználók többségének egy harmonikus és befogadó közösségnek adhassanak teret”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk