A kínai járványhelyzet miatt közös, de egyelőre nem kötelező érvényű lépésekről döntött az EU

  • narancs.hu
  • 2023. január 5.

Élet + Mód

Maszkhasználatot és repülési előtti vizsgálatot javasolnak a Kínából érkezőknek.

Kínában azután robbant be ismét a koronavírus, hogy tavaly ősszel először fokozatosan, majd teljesen feloldották a több mint két évig érvényben tartott kijárási korlátozásokat.  A Bloomberg tegnap már arról írt, hogy annyian halnak meg Kínában a koronavírus-járvány újabb hullámában, hogy a krematóriumok már nem bírnak a holttestekkel.

Az EU szerdán döntött arról, milyen intézkedéseket vezessenek be a kínai járványhelyzetre adott válaszként. A higiéniai és egészségügyi intézkedések egyike sem kötelező: egyes országok maguk dönthetik el, hogy végrehajtják-e azokat, élnek-e bármelyik javaslattal.

Az EU a közös döntésben a maszkhasználaton kívül javasolta azt is, hogy a országok a Kínából való beutazás engedélyezését az utaás előtt 48 órán belül elvégzett negatív koronavírus-teszthez kösse. Emellett szorgalmazták Kína vakcinákkal  és immunizációs programokkal való támogatását.

A Politico emlékeztet, hogy az összehangolt megközelítésre azt követően került sor, hogy több uniós ország, köztük Olaszország, Spanyolország és Franciaország egyoldalú utazási intézkedéseket vezetett be. Az Egyesült Királyság kifejezetten a Kínából származó megbízható adatok hiánya miatt is megköveteli az indulás előtti vizsgálatokat - közölte a szervezet. Az Egyesült Államok, Japán és India is hasonló intézkedéseket vezetett be, míg Marokkó teljesen megtiltotta a kínaiak beutazását.

Az uniós országok megállapodtak abban, hogy január közepéig újraértékelik a helyzetet és felülvizsgálják a most javasolt  intézkedéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk