Kiterjedt támadást indított Oroszország Ukrajna ellen, Kijev újra támadás alatt áll

  • narancs.hu
  • 2022. október 10.

Külpol

Több települést is támadás ért, az oroszok 75 rakétát lőttek ki hétfő reggel Ukrajnára, amelyek közül az ukránok közlése szerint 41-et megsemmisített a légvédelmi rendszer.

Mint arról már lapunk is beszámolt, több hónap szünet után hétfő reggel, helyi idő szerint 8 óra körül robbanások történtek Kijev belvárosában. Az ukrán hadsereg szerint Oroszország 75 rakétával támadta hétfő reggel Ukrajna területét. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az ukrán légvédelem ezek közül 41 rakétát megsemmisített. Hozzátette, hogy Oroszország harci drónokat is bevetett. Kijev mellett támadás érte Dnyipropetrovszk, Hmelnickij, Ternopil és Lviv, valamint a kijevi és a zsitomiri régió több települését is.

Ukrajnai h?bor?

 
Kijev, 2022. október 10. Helyszínelő rendőrök Kijevben, miután az oroszok rakétákkal lőtték az ukrán fővárost
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Ukrajnai h?bor?

 
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Legalább nyolcan meghaltak, 24-en megsebesültek az ukrán fővárosban – közölték hétfőn a hatóságok. A legtöbb becsapódás a főváros központjában volt – írta a rendőrség a Facebook közösségi oldalon közzétett közleményében.

A BBC a legkiterjedtebb orosz támadásról ír a háború kezdete óta.

A közösségi médiafelületeken sok videó kezdett el terjedni a támadásokról, van amelyiken az látszik, hogy több helyen füst száll a városban a robbanások után, van olyan, amin konkrét robbanás látható, például találat ért egy gyaloghidat is, vagy akad olyan is, amin már csak a beomlott épület látszik.

Korábban arról számoltak be az ukrán hatóságok, hogy a támadások egyik célpontja egy vasúti pályaudvar volt, míg egy másik, orosz források szerint az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZUB székháza.

A BBC tudósítója épp élőben közvetített Kijevből, amikor robbanás történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, a hétfő reggeli támadásokban Oroszország elsődleges célpontja Ukrajna energiainfrastruktúrája, másodlagos célja pedig emberéletek kioltása volt. Az államfő szerint a támadást szándékosan időzítették a reggeli csúcsforgalom idejére, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák. "Ez egy kemény reggel. Terroristákkal van dolgunk" – szögezte le Zelenszkij.

Ukrajnai h?bor?

 
Kijev, 2022. október 10. Sebesültek Kijevben az orosz rakétamádadások után
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

A összehangolt orosz támadás azután történt, hogy két napja felrobbantották az Oroszország számára kulcsfontosságú kercsi hidat. Ukrajna hivatalosan eddig még nem vállalta a felelősséget a támadásért, bár a The New York Times meg nem nevezett ukrán forrásaira hivatkozva azt állította, hogy azt az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre teherautóba rejtett bombával. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén az ukránokat vádolta, és terrortámadásnak nevezte az akciót.

Mindeközben Oroszország változatlanul a Donyec-medence központi szektorában, különösen a Bahmut városa közelében folyó saját támadó műveleteire helyez erőteljes hangsúlyt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.