Kiterjedt támadást indított Oroszország Ukrajna ellen, Kijev újra támadás alatt áll

  • narancs.hu
  • 2022. október 10.

Külpol

Több települést is támadás ért, az oroszok 75 rakétát lőttek ki hétfő reggel Ukrajnára, amelyek közül az ukránok közlése szerint 41-et megsemmisített a légvédelmi rendszer.

Mint arról már lapunk is beszámolt, több hónap szünet után hétfő reggel, helyi idő szerint 8 óra körül robbanások történtek Kijev belvárosában. Az ukrán hadsereg szerint Oroszország 75 rakétával támadta hétfő reggel Ukrajna területét. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az ukrán légvédelem ezek közül 41 rakétát megsemmisített. Hozzátette, hogy Oroszország harci drónokat is bevetett. Kijev mellett támadás érte Dnyipropetrovszk, Hmelnickij, Ternopil és Lviv, valamint a kijevi és a zsitomiri régió több települését is.

Ukrajnai h?bor?

 
Kijev, 2022. október 10. Helyszínelő rendőrök Kijevben, miután az oroszok rakétákkal lőtték az ukrán fővárost
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Ukrajnai h?bor?

 
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Legalább nyolcan meghaltak, 24-en megsebesültek az ukrán fővárosban – közölték hétfőn a hatóságok. A legtöbb becsapódás a főváros központjában volt – írta a rendőrség a Facebook közösségi oldalon közzétett közleményében.

A BBC a legkiterjedtebb orosz támadásról ír a háború kezdete óta.

A közösségi médiafelületeken sok videó kezdett el terjedni a támadásokról, van amelyiken az látszik, hogy több helyen füst száll a városban a robbanások után, van olyan, amin konkrét robbanás látható, például találat ért egy gyaloghidat is, vagy akad olyan is, amin már csak a beomlott épület látszik.

Korábban arról számoltak be az ukrán hatóságok, hogy a támadások egyik célpontja egy vasúti pályaudvar volt, míg egy másik, orosz források szerint az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZUB székháza.

A BBC tudósítója épp élőben közvetített Kijevből, amikor robbanás történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, a hétfő reggeli támadásokban Oroszország elsődleges célpontja Ukrajna energiainfrastruktúrája, másodlagos célja pedig emberéletek kioltása volt. Az államfő szerint a támadást szándékosan időzítették a reggeli csúcsforgalom idejére, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák. "Ez egy kemény reggel. Terroristákkal van dolgunk" – szögezte le Zelenszkij.

Ukrajnai h?bor?

 
Kijev, 2022. október 10. Sebesültek Kijevben az orosz rakétamádadások után
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

A összehangolt orosz támadás azután történt, hogy két napja felrobbantották az Oroszország számára kulcsfontosságú kercsi hidat. Ukrajna hivatalosan eddig még nem vállalta a felelősséget a támadásért, bár a The New York Times meg nem nevezett ukrán forrásaira hivatkozva azt állította, hogy azt az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre teherautóba rejtett bombával. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén az ukránokat vádolta, és terrortámadásnak nevezte az akciót.

Mindeközben Oroszország változatlanul a Donyec-medence központi szektorában, különösen a Bahmut városa közelében folyó saját támadó műveleteire helyez erőteljes hangsúlyt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk