Korrupció miatt hat év börtönre ítélték Traian Băsescu bizalmasát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. június 5.

Külpol

Az ítélet jogerős, de az exminiszter egyelőre Costa Ricán tartózkodik.

Jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélték Romániában Elena Udrea volt regionális fejlesztési és idegenforgalmi minisztert, akit megvesztegetés elfogadásában és hivatali visszaélésben talált bűnösnek kedden a legfelsőbb bíróság.

Az ítélet megerősítette a tavaly márciusban a legfelsőbb bíróság egy másik bírói testülete által kimondott első fokú ítéletet.
A Traian Băsescu volt államfő egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.

Az ítélet ugyanakkor nem hajtható végre, mert Udrea jelenleg Costa Ricán tartózkodik. Ő maga és az ügyvédje is azt állítja, politikai menedékjogot kapott, mivel Romániában politikai alapon üldözik.

A legfelsőbb bíróság azonban nem ismeri el Udrea politikai státuszát, ugyanis az ügyvédei által bemutatott dokumentumokból nem derül ki, hogy valóban megkapta azt, és a helyi hatóságok sem értesítették a mexikóvárosi román nagykövetséget erről.

Udrea a menedékjog kérését a romániai visszaélésekkel indokolta, azzal, hogy volt és jelenlegi SRI-tábornokok igazságügyi vezetőkkel, főügyészekkel és bírósági vezetőkkel együtt olyan csoportokat hoznak létre, amelyek az igazságszolgáltatást használják fel ellenfeleik félreállítására. Udrea ellen számos korrupcióellenes eljárás zajlik, legutóbb december 20-án emelt ellene vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) befolyással üzérkedés és pénzmosás gyanújával.

Tavaly decemberben Cristian David volt román belügyminisztert ítélte a legfelsőbb bíróság öt év börtönbüntetésre, mert 2007 és 2008 között ötszázezer euró kenőpénzt tett zsebre.

(via kronika.ro, MTI)

Figyelmébe ajánljuk