Kulturális hírek

  • 2004. június 17.

Külpol

DUBUFFET Monet, majd Giacometti után a modern képzõmûvészet újabb nagy alkotóegyéniségének nyílt kiállítása Budapesten: Jean Dubuffet (1901-1985) litográfiái, szitanyomatai és festményei augusztus 29-ig láthatók a Ludwig Múzeumban. Dubuffet a második világháború utáni években kibontakozó art informel és art brut irányzatok egyik legismertebb képviselõje, kiállításának anyagát 1974-ben létrehozott párizsi alapítványa gyûjteményébõl válogatták. MEGHALT RAY CHARLES Hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el a soulzene egyik úttörõje, aki a blues, a gospel, a dzsessz, a rock & roll, sõt a country mûfajában is saját hangján szólalt meg, s hatása a beat és a rhythm & blues kialakulásában is érezhetõ.
Ray Charles utoljára tolószékben jelent meg a nyilvánosság elõtt, április 30-án, amikor régi Los Angeles-i lemezstúdióját emlékhellyé avatták. Több mint öt évtizedes pályája során 13 Grammy-díjat kapott (köztük 1988-ban életmûvéért), a Rock & Roll Hírességek Csarnokába 1986-ban iktatták be, tízezredik koncertjét tavaly májusban adta LA-ben.

A Georgia állambeli Albanyben született, a floridai Greenville-ben, nagy szegénységben nevelkedett. Hatévesen, zöldhályog következtében veszítette el látását. A vakok intézetében megtanult billentyûs és fúvós hangszereken játszani, megismerkedett a Braille-kottával és zeneszerzést tanult. 15 éves volt, amikor édesanyja meghalt, ettõl kezdve zenélésbõl tartotta el magát, dzsessz- és blueszenekarokban kezdett, utánozhatatlan énekstílusával 1949-ben tûnt fel elõször a slágerlistán: Confessin' Blues. 1952-ben, az induló Atlantic Records szerzõdtette, ahonnan 1959-ben az ABC-Paramounthoz ment át. Örökzöld slágerek sorát adta elõ: I Got A Woman; Swannee River Rock; What'd I Say; I'm Movin' On; Hallelujah, I Love Her So; Georgia On My Mind (Hoagy Carmichael klasszikus szerzeményének általa énekelt változatát 1979-ben Georgia állam hivatalos dalának nyilvánították); Hit the Road Jack; Unchain My Heart; I Can't Stop Loving You; Crying Time. 1966-ban heroin és marihuana birtoklása miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezután leszokott a drogról. 1980-ban játszott a Blues Brothers címû filmben, az õ élettörténetének filmes feldolgozását idén fejezte be Taylor Hackford (a Ray címszerepében: Jamie Foxx), önéletrajzát Brother Ray: Ray Charles' Own Story címmel írta meg David Ritz közremûködésével. Utolsó albuma, a Thanks for Bringing Love Around 2002-ben jelent meg. Halálát megelõzõen egy duettekbõl szerkesztett CD-n dolgozott olyan elõadókkal, mint Elton John, Norah Jones, B. B. King, Diana Krall, Johnny Mathis és Willie Nelson, a lemez nyár végére várható.

POSZT UTÁN Mind a szakmai, mind a helyi közönségzsûri ítélete szerint a Krétakör Schilling Árpád rendezte, j-vel írott, Siráj címû Csehovja nyerte a legjobb elõadás díját a szombaton véget ért IV. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A szakmai zsûri többi díjának kitüntetettjei: legjobb rendezés: Zsótér Sándor: Brecht: A kaukázusi krétakör (Vígszínház), ennek fõszereplõje, Básti Juli, illetve Kovács Zsolt, a kaposvári Csiky Gergely Színház Csak egy szög címû elõadásának fõszereplõje nyújtotta a legjobb alakításokat - a Kovács M. - Mohácsi I. - Mohácsi J. szerzõtrió darabjának elõadásáért a kaposváriak kapták a legjobb társulatnak járó díjat. A legjobb epizódszereplõk: Varga Gabriella (Weöres: Theomachia; Bárka) és Tilo Werner (Siráj). A legjobb díszletet Khell Zsolt (Csehov: Ivanov; Katona József Színház, Budapest), a legjobb jelmezt Benedek Mari (A kaukázusi krétakör) tervezte. A SúGó a legjobb 30 év alatti színészek közül Láng Annamária (Siráj) és Kiss Ernõ (A Herner Ferike Faterja; Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg) teljesítményét jutalmazta díjjal, a MASZK Országos Színészegyesület pedig Gyabronka József (Siráj) és Szantner Anna (Szigarjev: Fekete tej; Katona József Színház, Budapest, Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros) alakítását.

A 100. BLOOMSDAY Épp száz éve, 1904. június 16-án játszódik James Joyce Ulysses címû regénye, s ez alkalomból különleges megemlékezésre készül(t) Dublin. A fõszereplõ, Leopold Bloom tiszteletére Bloomsdaynek nevezett napon jó tízezer ember ült le reggelizni az egyik fõutcában - a menü ugyanaz, mint amit Bloom készít magának a könyv második részének elején (vajon pörkölt disznóvese). Biciklisták járták be a regény eredeti helyszíneit, s nyolcszáz Joyce-tudor gyûlt össze az egy héten át tartó szimpóziumra. Az idei szombathelyi Bloomsdayt (merthogy Bloom idevalósi), akárcsak a tavalyit, Najmányi László álmodta meg, ReJoyce 2004, Az igazi Blum, avagy az ír példa címmel.

MORZE

KAURISM€KIK MÜNCHENBEN Aki és Mika Kaurismäki 45 alkotását vetítik a nekik szentelt retrospektív sorozatban a június 26-án kezdõdõ Müncheni Filmfesztiválon. Itt mutatja be Der neunte Tag (A kilencedik nap) címû új mûvét Volker Schlöndorff, aki egyúttal átveheti a német film békedíját is, életmûvéért pedig a brit Alan Parkert jutalmazzák majd.

A KULTURÁLIS OLIMPIA PALYÁJA Június 23-24-én Manosz Hadjidakisz vokális kompozíciói szólalnak meg az athéni Melina Mercouri Színházban: szenegáli, dél-afrikai, portugál, ausztrál, algériai, spanyol, argentin, lapp, indiai és kínai elõadók mellett fellép Palya Bea, a Folkestra énekese is, ezúttal a Karavan nevû belga projekt közremûködõjeként.

DÍJ Jürgen Habermas kapja az idei Kiotó-díjat: a 75 éves német filozófus novemberben veheti át az 50 millió jennel dotált elismerést Alan Curtis Kay amerikai számítógép-szakértõ és Alfred George Knudson amerikai rákkutató társaságában.

Claudio Magrisnak ítélték az idei Asztúria-díjat: a spanyol világ Nobel-díjaként emlegetett elismerést és a vele járó 60 ezer dollárt novemberben Oviedóban (a névadó tartomány székehelyén) a spanyol trónörökös kezébõl veheti át a közép-európai témákkal foglalkozó, 65 éves olasz író.

SUMMA ARTIUM Bemutatkozott a nyilvánosságnak a Summa Artium Kht., melyet tavaly decemberben alapított a Magyar Soros Alapítvány, "hogy két évtizedes kultúra- és mûvészettámogató tevékenységének befejeztét követõen a Summa elõsegítse az üzleti és magánszférából a kultúrára irányuló támogatások növekedését". A nonprofit szervezet igazgatója Török András (bõvebb info: www.summa-artium.hu).

DIVATCSARNOK Június 16-án A Divatcsarnok, Kelet-Közép-Európa kulturális központja címmel mutatja be projekttervezetét a Millennium Intézet azzal a szándékkal, hogy társadalmi vitát gerjesszen az évek óta üresen - s most épp eladás elõtt - álló épület majdani, lehetõleg kulturális funkciójáról. Bõvebbena www.epiteszforum.hu oldalon.

Figyelmébe ajánljuk