Kulturális hírek

  • 2004. augusztus 12.

Külpol

MEGHALT CARTIER-BRESSON 95 éves korában elhunyt a 20. századi fotográfia egyik legnagyobb egyénisége, a modern fotózsurnalizmus úttörõje.
A gazdag gyároscsaládban született Henri Cartier-Bresson párizsi és cambridge-i festészeti és irodalmi tanulmányai után 1931-ben kezdett fotózni, s már abban az évben ki is állított, New Yorkban. Hétköznapi vagy világtörténelmi jelentõségû, mindenesetre fotográfiailag döntõ pillanatokat - ahogy 1952-ben publikált kötete, az Images a la Sauvette angol címe is mondja: The Decisive Moment - kapott el, fekete-fehérben: spanyol polgárháború, Párizs felszabadulása, Gandhi halála, Mao pekingi bevonulása. Sztálin halála után egy évvel az elsõ nyugati fotográfusként dolgozhatott a Szovjetunióban. 1935-ben filmkészítést tanult Amerikában, hazatérve, 1936-ban Jean Renoir másodasszisztense lett (A játékszabály, 1939), s maga is rendezett (Victoire de la Vie, 1937: dokumentumfilm a spanyol polgárháborúról). A világháborúban három évet német hadifogolytáborban töltött, harmadszorra sikerült megszöknie, majd csatlakozott az ellenálláshoz. 1947-ben David Seymour és a magyar származású Robert Capa társaságában megalapította a ma is mûködõ Magnum fotóügynökséget (1966-ban otthagyta, de életmûvét máig e cég gondozza: www.magnumphotos.com). Idõs korában visszatért a rajzhoz. Két éve a budapesti Ludwig Múzeumban láthattuk retrospektív fotókiállítását. Képünk a svájci Heinz Bütler róla szóló, tavalyi filmjének egyik kockája: Henri Cartier-Bresson - Biographie d'un regard.

GYáSZ 56 éves korában meghalt Rick James: a funky egyik amerikai úttörõjét (sz. James Johnson), aki a drog és az erotika ikonjának kiáltotta ki magát, álmában érte a halál. Pontos okát lapzártánkig nem tették közzé, de nagy tévedés kockázata nélkül feltételezhetõ, hogy a szervezetét erõsen megviselõ kábítószereknek közük volt hozzá (egy szívszélhûdést már túlélt, amely 1998-as denveri koncertje közben érte). Legnagyobb sikerét az 1981-es Super Freakkel aratta, tíz évvel késõbb MC Hammer ebbõl vett hangmintát U Can't Touch This címû rapslágeréhez, de mások is elõszeretettel bányásztak barázdái között.

CHICKS WITH ATTITUDE Ezzel a címmel járják nõi rockerek augusztusban Amerika városait. A Maybelline kozmetikai cég által szponzorált turné fõ attrakciója Liz Phair, a többiek: Cardigans, Katy Rose, Charlotte Martin.

STAN ÉS PAN MOSZKVÁB"L A Müncheni Filmmúzeum szak-értõi egy moszkvai archívumban megtalálták Stan és Pan német nyelven beszélõ, 1931-ben készült, 40 perces filmjét: a Spuck um Mitternacht (Éjféli kísértet) az angolul The Laurel and Hardy Murder Case címû sikerdarabnak az eredetinél kilenc perccel rövidebb változata. Mivel a hangosfilmkorszak kezdetén még fejletlen volt a szinkrontechnika, a külföldön is forgalmazandó filmeket különbözõ nyelveken is leforgatták, a komikusok beszédtanárok segítségével, fonetikusan tanulták be a szöveget, a mellékszereplõk német szinkront kaptak. Ez volt Stan és Pan elsõ német hangosfilmje, 1931 májusában mutatták be Berlinben. Az immár restaurált mû második premierje augusztus 14-én lesz a bonni némafilmfesztiválon, s várhatóan DVD-n is kiadják. (Illusztrációnk Stan és Pan egy másik filmjének híres, öngyújtós jelenete.)

VELENCEI EL'ZETES Szeptember 1-jén Steven Spielberg Terminal címû romantikus komédiájával kezdõdik a 61. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, melynek nagyjátékfilmes versenyprogramjában három-három amerikai (Jonathan Glazer, Mira Nair, Todd Solonz), francia (Claire Denis, Arnaud Desplenchin, Francois Ozon) és olasz (Gianni Amelio, Guido Chiesa, Michele Placido), két japán (Hou Hsiao-hsien, Miyazaki Hayao) s egy-egy brit (Mike Leigh), görög (Nikosz Panajotopulosz), iráni (Marziyeh Meshkini), izraeli-francia (Amos Gitai), japán-kínai (Zhangke Jie), koreai (Kwon-taek Im), német (Wim Wenders), orosz (Szvetlana Proszkurina), spanyol (Alejandro Amenábar) és svájci (Greg Zglinski) produkció verseng. A fõzsûrit a brit John Boorman vezeti, tagjai között lesz Spike Lee, Wolfgang Becker, Dusan Makavejev és Scarlett Johansson is. A magyar filmesek egyrészt az új Greenaway-mû (The Tulse Luper Suitcases. Part Three: from Sark to Finish) közremûködõiként érdekeltek Velencében, másrészt a rövidfilmek Corto Cortissimo címre hallgató versenyében, ahol - a Magyar Filmunió közlése szerint, habár a fesztivál hivatalos honlapján ez lapzártánkkor még nem volt olvasható - Schilling Árpád Határontúl címû munkáját vetítik. A fesztiválon életmûvéért Arany Oroszlán-díjat vehet át Manoel de Oliveira portugál és Stanley Donen amerikai rendezõ.

MORZE

OROSZ MOZISLÁGER Három héttel a bemutatása után 13 millió dollárnyi bevételt termelt ki az orosz mozikból Timur Bekmambetov Nocsnoj dozor (Éjszakai õrjárat) címû thrillere, csaknem annyit, mint A Gyûrûk Ura utolsó darabja két hónap alatt - viszont annak a töredékébõl, mindössze 4 millió dollárból készült. A Szergej Lukjanyenko könyve alapján forgatott film egy trilógia elsõ része, a kazah származású rendezõ már a folytatás utómunkálatain dolgozik, a harmadik rész még gyártás elõtt áll.

A FAL MINT MUSICAL Broadway-musical lesz a Pink Floyd The Wall címû, lemezen 1979-ben megjelent, 1982-ben filmre vitt produkciójából.

HUNDERTWASSER MINT MUSICAL A németországi Uelzenben - melynek pályaudvarát Friedensreich Hundertwasser tervezte - musicalt mutattak be a 2000-ben elhunyt osztrák mûvészrõl: a darab zenéjét Konstantin Wecker szerezte, szövegét Rolf Rettberg írta, a címszerepet Achim Conrad alakítja. Októberig hetven elõadást terveznek.

ELEKTRO KÖLN Elektronikus popfesztivált rendeznek augusztus 22-ig Kölnben c/o Pop címmel: a klubokban zajló partiknak és a szabadtéri rendezvényeknek mintegy négyszáz fellépõje lesz, a nyitányon a brit KLF játszott.

VOTE FOR CHANGE E címmel turnézik október 1-8. között a Bush-kormányzat leváltását kívánó amerikai zenészek sora. A szervezõk külön ügyeltek arra, hogy azokban az államokban (Pennsylvania, Ohio, Iowa, Missouri, North Carolina, Michigan, Minnesota, Wisconsin, Florida), ahol a szakértõk szerint eldõlhet a választás, több városban, különbözõ rétegeket megszólítva legyen jelen a zenés propagandabrigádok valamelyike, merthogy Bruce Springsteen, az R.E.M., a Dixie Chicks, a Pearl Jam, a Dave Matthews Band, a Jurassic 5, John Mellencamp, Bonnie Raitt, Jackson Browne, James Taylor, John Fogerty és mások hat kisebb egységet alkotnak.

GYÁSZ 64 éves korában elhunyt Illyés Kinga marosvásárhelyi színmûvész, színipedagógus, a romániai magyar színjátszás egyik nagy egyénisége.

Figyelmébe ajánljuk