Kulturális hírek

  • 2004. május 20.

Külpol

IDENTITÁS Még egy hétig, május 29-ig megtekinthetõ Iski Kocsis Tibor Identitás címû kiállítása a Deák Erika Galériában. Illusztrációnk a Shara címû festmény egy részlete. MEGHALT RÖKK MARIKA 91 éves korában, a Bécs melletti Badenben elhunyt Rökk Marika, az osztrák-magyar operettvilág és a német zenés film egyik legnagyobb sztárja.
Kairóban született, de Budapesten nõtt fel. Táncos karrierjét 11 éves korában, a párizsi Moulin Rouge-ban kezdte, egy évvel késõbb a New York-i Broadway-n, a Little Queen of Pirouettes címû produkcióban folytatta. Filmezni 1930-ban, Angliában kezdett (Kiss Me Sergeant; Why Sailors Leave Home), itthon folytatta (Csókolj meg, édes, Salamon Bélával; Kísértetek vonata, Törzs Jenõvel). Csillaga 1935-tõl, a német filmiparban emelkedett legmagasabbra (Es war eine rauschende Ballnacht; Frauen sind doch bessere Diplomaten, 1941, ez az elsõ német színesfilm; Die Frau meiner Träume stb.). A háború végétõl foglalkozási tilalommal büntették a szövetségesek, 1948-tól Ausztriában filmezett (Die Czardasfürstin; Sensation in San Remo, illusztrációnk ebbõl való; Die Fledermaus), majd 1953-tól az NSZK-ban is (Maske in Blau). Az 1960-as években visszavonult a filmtõl, de még évtizedekig szerepelt a zenés színpadon. Kálmán Imre születésének 110. évfordulóján, 1992-ben, 79 éves korában Budapesten is elénekelte a Marica grófnõt - több mint hétszázadszor.

EÖTVÖS PÉTER PÁRIZSBAN Nagyszabású koncertsorozatot rendeznek a zeneszerzõ tiszteletére május 18-28. között a párizsi Cité de la Musique-ben. Eötvös Péter felkérésére a következõk szerepelnek az elõadásokon: a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, az Ensemble Intercontemporain, a Muzsikás együttes, Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos duója, valamint Chick Corea & Touchstone. Ehhez kapcsolódva a Mezzo mûholdas tévécsatorna több alkalommal is, például május 23-án és 27-én sugározza Eötvös Három nõvér címû operáját, illetve az errõl szóló dokumentumfilmet.

POLLOCK REKORDÁRON 11,65 millió dollárért kelt el a Christie's New York-i aukcióján Jackson Pollock Number 12, 1949 címû festménye, s ezzel a múltnak adta át a mûvész eddigi 11,55 milliós árverési rekordját. A képet a Museum of Modern Art adta el, a vevõ kilétét nem hozták nyilvánosságra. A második legmagasabb árat Mark Rothko No. 15 címû, 1958-as olajképe érte el 8,96 millió dollárral. Egy Warhol-önarckép 6,95 milliót, Jeff Koons Jim Beam-J. B. Turner Train címû szobra 5,49 milliót, Gerhard Richter 4096 Farben címû olajképe 3,7 milliót kóstált. A világháború utáni és kortárs alkotások árverésén 67 tételbõl 60 kelt el; a magas árszínvonalat a gazdasági fellendülés hatásának és az impresszionista-posztimpresszionista kínálat beszûkülésének tulajdonította a Christie's szakértõje.

NEMES NAGY ANGOLUL The Night of Akhenaton címmel, George Szirtes fordításában, a Bloodaxe Books gondozásában megjelent Angliában Nemes Nagy Ágnes költeményeinek válogatása. A versekrõl és a fordításról elismeréssel írt és két költeményt közölt is a Guardian. A Bloodaxe az elsõ számú verskiadónak számít Angliában, ez adta ki Orbán Ottó válogatott verseit (The Blood of the Walsungs: Selected Poems) és Petri György két kötetét (Night Song of the Personal Shadow; Eternal Monday: New & Selected Poems).

HALAS BRÜSSZELBEN Páros páratlan címmel állítja ki fotóit a brüsszeli Espace Photographique Contretype épületében Halas István. A június 20-ig itt - majd a budapesti Mai Manó Házban - látható kettõs képek egy részét 2001-ben készítette, amikor az Espace Photographique Contretype meghívására több hónapot a belga fõvárosban töltött.

GYáSZ 53 éves korában elhunyt Szörtsey Gábor festõmûvész. Székelyudvarhelyen született, a fõiskolát Kolozsváron végezte, 1979-ben. Magyarországra áttelepülvén rendszeres résztvevõje volt a 80-as évek fontosabb csoportos kiállításainak: Új szenzibilitás III. és IV., Eklektika '85 stb. Az utóbbi években gyakran állított ki közösen feleségével, Chilf Máriával.

MORZE

J"TÉKONYSÁG R"MÁBAN Quincy Jones szervezésében jótékonysági koncertet tartottak a Circus Maximusban, melynek bevételét a háború sújtotta térségek gyermekeinek megsegítésére fordítják: olyan központok megnyitását tervezik Sierra Leonében, Etiópiában, Eritreában, Afganisztánban és a Jordán nyugati partvidékén, mint amilyen a ruandai Kigaliban már mûködik. A We Are The Future fellépõinek sorát Kazem Al Sahir iraki énekes nyitotta meg, akit olyan sztárok követtek, mint többek között Carlos Santana, Alicia Keys, Norah Jones, Herbie Hancock, Andrea Bocelli, Khaled, Zucchero és a nemrég Budapesten is látott Stomp táncshow társulata.

MAGYAROK CANNES-BAN A május 23-ig tartó nemzetközi filmfesztivál elsõ felének legfontosabb, magyar vonatkozású eseményei: Hiller István kultuszminiszter bejelentette, hogy Andy Wajna producer és Demján Sándor vállalkozó "a világ legnagyobb" filmstúdióját építi fel Etyeken. Szabó István az Európai Filmakadémia nevében hivatalosan a társaság tagjai közé hívta Mundruczó Kornélt és Antal Nimródot, akinek Kontroll címû filmjét kedvezõen fogadta az Un certain regard címû vetítéssorozat közönsége.

ISZTAMBUL: TR"JA ÉS EUROVÍZI" Brad Pitt Trójájának világpremierjéhez idõzítve megnyitja õsi trójai kincseit bemutató kiállítását az isztambuli régészeti múzeum. 1995-ben azért vetettek véget a mûtárgyak bemutatásának, mert nem tudták kigazdálkodni az õrzés költségeit, most azonban akkora érdeklõdés mutatkozik, hogy a kulturális minisztérium megnyittatta a múzeum trójai szekcióját.

Ruszlana ukrán énekesnõ Wild Dance címû, rock- és folkelemeket ötvözõ dala nyerte az idei Eurovíziós Fesztivált, melyet Isztambulban - a tavalyi nyertes hazájában - rendeztek meg. A jövõ évi verseny színhelye: Ukrajna. Második a Szerbiát és Montenegrót képviselõ Jeljko Joksimovic, harmadik a görög Sakis Rouvas lett.

RINGO FIA AZ OASISBAN Zac Starkey, Ringo Starr fia dobol majd a júniusi Glastonbury Fesztiválon az Oasisban. Alan White-ot, a régi dobost januárban rúgták ki, de Zac nem lesz a zenekar állandó tagja.

ORB-DARABOK A HAJ"N A Neon Music május 28-i, Neon Electrica Night címû estjének mûsorán dj-szettel mutatkozik be az A38 állóhajón Alex Patterson, az Orb együttes feje.

Figyelmébe ajánljuk