Cyber hírek

  • 2004. május 20.

Külpol

Majdnem az ûrben a magánûrrepülõ Pilótával a fedélzetén hatvannégy kilométeres rekordmagasságba jutott a SpaceshipOne magán-ûrrepülõgép Kalifornia fölött. Ez volt az utolsó tesztek egyike, mielõtt hivatalosan is elindulhat az ûrbe - adta hírül az Index a BBC nyomán.
A SpaceShipOne nevû gépet Burt Rutan ûrhajózási mérnök építette. ' alkotta meg a Voyager repülõgépet is, ami 1986-ban egyetlen tankolással körberepülte a Földet. A SpaceShipOne-nal Rutan az amerikai X-Prize alapítvány tízmillió dolláros felajánlását szeretné elnyerni, amit az kap meg, aki magánerõbõl felépített ûrrepülõgéppel három embert száz kilométer magasba, azaz az ûrbe röpít, biztonságosan visszatér az utasokkal a Földre, és két héten belül ugyanazzal a géppel megismétli a fellövést. A díjért Rutanékon kívül még huszonöt csapat versenyez. A hatvannégy kilométeres rekord a háromszorosa a korábban elért legnagyobb magasságnak.

Webby 2004 Múlt szerdánimmár nyolcadik alkalommal osztották ki a Webbyt, a világ legjobb weboldalainak járó díjat - közölte az [origo]. A világháló Oscar-díjaként emlegetett, a Digitális Mûvészetek és Tudományok Akadémiája által szervezett Webbyn idén harminc különbözõ kategóriában osztották ki a legjobb internetes oldalaknak járó díjakata közösségi portáloktól kezdve az internetes áruházakig. A Webby-díjra jelölt honlapokat az akadémia 480 tagból álló zsûrije értékelte, melyben a szakemberek mellett olyan hírességek is helyet kaptak, mint például David Bowie énekes és Matt Gröning, a Simpson család rajzfilmsorozat alkotója is. A zsûri által kiválasztott nyertesek mellett kategóriánként egy-egy közönségdíjat is kiosztottak a látogatók kedvenc oldalainak. Az e-kereskedelmi webhelyek közül a Webby zsûrije az Apple iTunes online zeneboltot díjazta, míg az olvasók favoritjának az eBay aukciós oldal bizonyult. A közösségi portálok közül a Wikipedia online enciklopédia vitte el a pálmát, a közönségdíjat pedig a magyar nyelven is elérhetõ, nyílt forráskódú technológiákon alapuló, weblogszolgáltatást nyújtó Liverjournal.com kaparintotta meg. A humor kategória gyõztese a zsûri és a látogatók egyöntetû véleménye szerint ismét, sokadszor a The Onion nevû szatirikus álhírportál lett, míg a valódi híroldalak közül a BBC News és a The Smoking Gun gyõzedelmeskedett. További díjazottak: www.webbyawards.com.

Kódolt üzenet A második világháborús brit Bletchley Park kódtörõ központ veterán és aktív szakértõi Staffordshire grófságban egy 250 éves felirat megfejtésén dolgoznak - adta hírül az Index brit lapértesülések nyomán. A talányos betûsor a legenda szerint útbaigazíthatja a Szent Grál után kutatókat. Az 1748 körül emelt titokzatos Shepherd's Monument (A juhász szobra) Nicolas Poussin francia festõ egyik képének tükrözött dombormûvi másolata. A talapzatra vésett D.O.U.O.S.V.A.V.V.M. feliratot pedig eddig még senkinek nem sikerült megfejtenie. A Shugborough birtok igazgatója szerint a szobor elkészítésére a Templomos Lovagrenddel állítólag kapcsolatban álló építtetõ, az Anson család adott megbízást. A Bletchley Park kódfejtõi a második világháború alatt az ellenséges kódok, köztük az Enigma megfejtéséért feleltek. A feltörhetetlennek hitt német titkosítás megkerülésével állítólag két évvel sikerült a háborút lerövidíteni. A veterán szakértõk most történelmi iratokat, fotókat és archívumokat vizsgálnak át a titokzatos betûk lehetséges értelmezése után kutatva.

Börtön fájlcsereprogramért Szerzõi jogokkal összefüggõ bûntett miatt tartóztatták le múlt hétfõn azt a japán programozót, aki fájlcserélõ programot fejlesztett és terjesztett az interneten, írta az Index a Wired nyomán. A 33 éves Kaneko Isamu az elsõ japán, akit ilyen jellegû bûntettel gyanúsítanak. A tokiói egyetem adjunktusát az ingyenes, Winny elnevezésû fájlcserélõ program fejlesztése és terjesztése miatt tartóztatták le, nyilatkozta a kiotói rendõrkapitányság referense. Japánban a szerzõi jogok megsértõinek három év börtön vagy hárommillió jen, azaz több mint ötmillió-hatszázezer forintnak megfelelõ bírság jár. Az adjunktust azzal is megvádolták, hogy bûnrészességet vállalt azzal a két japán férfival, akiket novemberben fogtak el, miután a Winny segítségével filmeket és játékokat terjesztettek az interneten. A Winny szoftvert 2002-ben írta meg Kaneko. A fájlcserélõ hálózatok rohamos terjedése az elmúlt években világszerte milliók számára tette könnyen elérhetõvé a zeneszámokat, filmeket és szoftvereket. Az Egyesült Államokban a lemezipar háborút indított a fájlcserélés ellen, az iparág eredményei 2004 elsõ negyedévében újra javuló tendenciát mutatnak.

MORZE

Dr. Infó Medgyessy Péter miniszterelnök és Kökény Mihály egészségügyi miniszter hétfõn Budapesten közösen mutatta be az egészségügyi tárca új, telefonon és interneten elérhetõ információs szolgáltatását, a Dr. Infó programot. A www.drinfo.eszcsm.hu internetcímen és a telefonos szolgálatnál felsõfokú egészségügyi végzettségû személyzet fogadja az egészségüggyel, orvosválasztással kapcsolatos kérdéseket.

A Yahoo kiszáll A Yahoo bejelentette, hogy eladja részesedését a Google-ban, amely a világ elsõ számú internetes keresõjét mûködteti. A Yahoo illetékese több száz millió dollárra becsüli a Google-tulajdonrész értékét. A cég négy év alatt összesen 10 millió dollárt fektetett a Google-ba.

Dinoszaurusz-árverés Dinoszauruszcsontokból álló gyûjtemény kelt el árverésen vasárnap Los Angelesben. A Bonhams and Butterfields aukciósház közleménye szerint a Tyrannosaurus Rex csontvázának maradványait egy amerikai beruházási csoport vásárolta meg 93 250 dollárért (77 844 euró).

"riáskráter Amerikai tudósok a Föld történetének egyik legpusztítóbb erejû aszteroidabecsapódásának nyomait fedezték fel Ausztrália partjainál. A kráter felveszi a versenyt annak a Mexikóban becsapódott égitestnek a lenyomatával, amelyet a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelõtti kipusztulásának felelõseként tart számon a tudomány.

Jégkorszak A mai civilizációra hirtelen lecsapó jégkorszak rémét felrajzoló új hollywoodi film, a Holnapután meglepõen realista részleteket tartalmaz - állítja az egyik elismert brit tudós. Sir David King szavai szerint Nagy-Britanniában a közvéleményt már be tudták vonni a klímaváltozásról szóló vitába, de a világon máshol még sok a teendõ, így a film még nagy szolgálatot tehet.

Gömbvillám Az elmúlt héten különös képsorok járták be a világot: a mexikói légierõ olyan videofelvételt tett közzé, amelyen 11 azonosítatlan repülõ objektumlátható. Egy lehetséges magyarázat szerintaz alakzatokgömbvillámok voltak.

Figyelmébe ajánljuk